Angajații vor putea să obțină acces la datele din Revisal abia în 2025. Ce au descoperit inspectorii ANAF
Abia în 2025 angajații vor putea să-și verifice online, ușor, situația vechimii în muncă, printr-un proiect de digitalizare a evidenței salariaților, finanțat cu bani europeni.
Până atunci, doar angajatorii au acces la sistemul online. Nici informațiile despre contribuțiile la pensie și sănătate nu sunt corelate, peste 50.000 de angajatori au fost descoperiți de Fisc că nu au virat la timp către stat banii de pensie și de sănătate în numele salariaților lor. Asta îi poate pune pe drumuri chiar pe cei păgubiți.
Ce infracțiuni au descoperit inspectorii ANAF
Din 1 martie, dacă angajatorii nu virează la timp contribuțiile și impozitele pe care le rețin angajaților, este considerată infracțiune. În această situație se aflau, potrivit ANAF, aproape 53.000 de angajatori care datorau statului mai bine 373.000.000 de lei. Pentru acești angajatori, companii de stat și private, Fiscul a făcut sesizări penale, iar mai departe situația va fi gestionată de inspectoratele județene de poliție. În iulie, situația era și mai gravă, peste 71.000 de angajatori erau în această situație, dar între timp 18.000 și-au plătit datoriile integral sau eșalonat.
Andreea Gheorghe, consultant fiscal: „În situația în care acești angajatori au declarat obligația de plată către statul român, persoanele angajate nu sunt impactate în mod direct, în sensul că își pot depune dosarul de pensie și vor beneficia de pensie. În situația în care aceste persoane vor avea nevoie de servicii medicale în perioada în care angajatorul nu-și achită contribuțiile sociale, cel mai probabil vor trebui să achite acele servicii medicale de care au nevoie”.
Dacă vom constata o perioadă lipsă la vechimea în muncă pentru care nu avem nici contribuții virate, este posibil ca angajatorul să nu fi declarat contractul de muncă la ANAF sau la Inspectoratul Teritorial de Muncă.
Răzvan Vasiliu, avocat: „În momentul în care un fost salariat constată că îi lipsesc perioade din vechime și știe că a lucrat, din păcate singura modalitate de a-și recupera drepturile, de a i se reconstitui vechimea este prin intermediul instanței de judecată. Trebuie să vină și să facă dovezi, martori, documente cum că el a lucrat acea perioadă lipsă la angajator. Când ne vom digitaliza pe deplin, atunci cu un username și cu o parolă poate să verifice în timp real”.
Cei care nu găsesc nicio soluție pentru a-și recupera vechimea, fie pentru că au lucrat la negru ori nu au fost asigurați de angajator, pot doar să și-o mai cumpere retroactiv de la Casa de Pensii pâna vara viitoare, contra cost.
Revisal, disponibil pentru angajați abia în 2025
Abia în 2025, Registrul General de Evidență a Salariaților, pe scurt Revisal, va putea fi accesibil online oricărui fost ori actual salariat. El va putea verifica situația detaliată a vechimii și toate informațiile din dosarul său de angajat.
În prezent, dacă nu primește aceste date de la angajator așa cum este prevăzut de lege, trebuie să apeleze la Inspectoratul Teritorial de Muncă pentru dovada vechimii, iar de la Casele de Pensie și Sănătate pot afla dacă-și fac un cont online, ce contribuții le-au fost virate.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: romania, angajati, angajatori, revisal,
Dată publicare:
22-09-2022 20:28