Orban: oficial, avem 648 de noi şomeri în Revisal. Ministrul Muncii anunţa un milion

Ultima actualizare: 03-08-2020 11:09
Marjă de eroare de 1 milion. Orban: ”Numărul angajaților cu contract de muncă, mai mic doar cu 648” în pandemie
Inquam/ George Calin

Ludovic Orban a declarat că, potrivit Revisal, numărul angajaților cu contract de muncă este cu doar 648 mai mic față de începutul anului. În primăvară, ministrul Muncii Violeta Alexandru vorbea despre 1,5 milioane de șomeri din cauza pandemiei.

 

Prim-ministrul a afirmat duminică seara la B1 TV că, potrivit datelor din Revisal, la data de 20 iulie a fost înregistrată o diferență de doar 648 de angajați cu contracte de muncă raportată la 1 ianuarie.

„Eu vă dau date luate din Revisal. La data de 20 iulie raportat la 1 ianuarie 2020, numărul de angajați cu contracte de muncă a fost mai mic doar cu 648 de angajați cu contracte de muncă. Date oficiale din Revisal. Eu cred că trebuie fundamentate mai bine știrile. Sigur că dacă urmărești în Revisal au existat mai multe categorii, suspendări, încetări de contracte, dar foarte mulți din cei cărora le-au încetat contractele de muncă s-au reangajat. Eu vă vorbesc de angajați cu contracte de muncă. Este adevărat că a scăzut un pic mai mult numărul de contracte de muncă, dar numărul de contracte de muncă nu se referă la numărul de angajați. Pentru că un angajat poate să aibă mai multe contracte de muncă”, a declarat Orban.

 

Cum arată datele transmise de alte instituții oficiale

 

La începutul lunii iulie, Institutul Național de Statistică (INS) anunța că, în luna mai, numărul românilor rămași fără loc de muncă a trecut de 460.000, cu peste 110.000 de persoane mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut.

Conform datelor INS de la acea vreme, rata șomajului a ajuns la 5,2%, cea mai mare din 2017 până în prezent.

Pe de altă parte, ministrul Muncii Violeta Alexandru spunea tot în luna mai că 1,5 milioane de români au primit şomaj tehnic în urma crizei provocate de noul coronavirus, ea precizând că au fost făcute plăţi în valoare totală de 2,5 miliarde de lei.

Ulterior, numărul românilor aflați în șomaj tehnic ar fi scăzut la 1 milion, potrivit estimărilor oficiale de la începutul lunii iunie.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO