Ancheta medicala in cazul baschetbalistului american ucis. De ce a fost operat prea tarziu?
Este sau nu baschetbalistul american o victima inocenta a sistemului sanitar romanesc? Iata o intrebare grea, al carei raspuns il asteptam cat mai repede de la Ministerul Sanatatii.
Un om atat de tanar a murit, dar oare doctorii care l-au vazut au aplicat corect procedurile de urgenta? Pana sa avem un verdict oficial, stim doar ca din clipa in care a fost lovit si pana a fost dus in sala de operatie au trecut peste 12 ore. Enorm, chiar si pentru organismul unui sportiv.
Toata lumea se intreaba de ce in acest caz, atat de grav, bolnavul a ajuns pe masa de operatie abia dupa 12 ore. Din pacate, pentru ca atat au durat investigatia de la Giurgiu, drumul catre Bucuresti si interventia propriu-zisa.
Asta in conditiile in care in protocoalele medicale se vorbeste de minute.
Concret, atunci cand in camera de garda este adus un pacient intrat in coma din motive necunoscute si cu un traumatism cranian, omul ar trebui evaluat rapid, in 5 - 10 minute.
In alte 15 minute i se face un examen tomograf.
La Spitalul din Giurgiu medicii l-au monitorizat 3 ore, desi au aflat de la colegii lor de pe ambulanta ca baschetbalistul a cazut si ca este posibil sa aiba leziuni la cap.
In plus, institutia nu are un computer tomograf pentru efectuarea unei investigatii, care sa arate suferintele cerebrale.
Foarte important: analizele de sange au infirmat diagnosticul initial de coma alcoolica, pus de echipajul de pe salvare.
Chiar si asa, cei aflati in garda au asteptat ca pacientul sa se trezeasca.
In realitate, starea lui se agrava. Au aparut primele semne neurologice, care sugerau o hipertensiune craniana.
Abia atunci, dupa 4 ore de la internare, americanul este trimis in sfarsit la Bucuresti.
Adus la spitalul Bagdasar Arseni, in jurul orei 10:30 de miunute i s-a facut si tomografia.
Conform manualelor, in functie de rezultat specialistii stiu ce pot sa faca mai departe.
Daca investigatia arata un hematom cerebral, atunci bolnavul este trimis de urgenta in sala.
Daca leziunea cerebrala este difuza, adica NU se stie clar ce fel de leziuni are omul, se decide internarea la terapie intensiva, sub observatie atenta, pentru ca doctorii sa il ajute dupa orice modificare neurologica.
Hardy a fost tinut in Reanimare, pentru ca tomografia a aratat leziuni cerebrale in evolutie. Dupa 7 ore de la internarea la Bagdasar Arseni starea lui era critica.
In drum spre tomograf a facut primul stop cardiac. A fost resuscitat. A urmat o decompresie cerebrala, deoarece presiunea intra-craniana era prea mare.
A urmat un al doilea infract, pe masa si iar a fost resuscitat.
Intr-un final, operatia s-a incheiat. Sportivul american parea stabil cand a fost trimis la ATI.
Din pacate, la scurta vreme, un al treilea stop cardiac i-a fost fatal. La ora 19 si 40 de minute, s-a pronuntat decesul.