Tragedii similare cu cele de la Matei Balș, petrecute în alte țări, în 2020. Cum au reacționat autoritățile

30-01-2021 16:24


incendiu, Matei Balș

Cinci oameni au murit vineri, în incendiul care a cuprins trei saloane la Institutul Matei Balș din București. 

În noiembrie 2020, au fost momente de coșmar și la Spitalul Județean din Piatra Neamț, unde zece bolnavi de COVID în stare gravă au murit într-un incendiu care a cuprins secția de terapie intensivă.

Incendii în spitalele care tratau bolnavi de Covid-19, soldate cu victime, s-au întâmplat, însă, și în alte țări, anul trecut.

În Marea Britanie, stat considerat etalon din punct de vedere al serviciilor de sănătate, un incendiu a izbucnit pe 30 octombrie 2020 în secția de terapie intensivă cu bolnavi COVID de la spitalul South Lanarkshire, din apropiere de Glasgow. În zona afectată erau 13 pacienți și trei dintre ei au fost răniți ușor. Potrivit BBC, autoritățile au remarcat faptul că intervenția personalului și evacuarea s-a produs „ca la carte”, potrivit cursurilor de apărare la incendii la care participaseră angajații spitalului.

Incendii în spitale se întâmplă frecvent în India, unde nu mai puțin de șapte au avut loc anul trecut. În incendiul izbucnit în spitalul Uday Sivananda Hospital din Gujarat, pe 27 noiembrie anul trecut, cinci din cei 11 pacienți aflați în terapie intensivă au murit din cauza arsurilor. 13 oameni decedaseră, în total, până atunci, în incendiile izbucnite în spitalele din India, relatează publicația news18.

Focul a izbucnit și la spitalul din Burnaby, Canada, pe 15 noiembrie. A pornit de la subsol și a impus evacuarea rapidă a bolnavilor. A fost evacuată însă numai unitatea de primiri urgențe, iar bolnavii au fost mutați în alte zone ale spitalului. Focarul ar fi pornit dintr-o încăpere unde erau depozitate medicamentele, relatează Global News. În incendiul propriu zis nu au murit oameni, dar mutarea lor în alte saloane a dus la răspândirea coronavirusului, astfel că au murit din cauza infecției cinci persoane din aproximativ 55 confirmate pozitiv.

În Brazilia, pe 27 octombrie, un incendiu a izbucnit într-unul din cele mai mari spitale ale țării, Spitalul Federal Bonsucesso, unde erau internați și bolnavi infectați cu coronavirus. Două femei care erau în stare gravă, din cauza infecției cu COVID, au murit în timp ce erau transferate de echipajele de urgență la alte spitale, transmite AP. Focarul a izbucnit la subsol, potrivit pompierilor. Spitalul nu ar fi avut detectoare de fum și alte mijloace de apărare a incendiilor, potrivit unor rapoarte ale procuraturii.

Șapte persoane au murit într-un incendiu care s-a produs la un spital privat care trata pacienți cu coronavirus la marginea capitalei egiptene Cairo. Tragedia a avut loc chiar în a doua zi de Crăciun, pe 26 decembrie 2020. Incendiul a izbucnit dimineață la spitalul Misr Al Amal din El Obour, la aproximativ 30 km de Capitală, pornind de la o defecțiune electrică, transmite Reuters. Spitalul a fost evacuat de forțele locale, iar răniții ai căror număr nu a fost precizat, au fost și ei transportați la alte spitale din apropiere.

Un ventilator cu oxigen a explodat într-o secție ATI unde se aflau bolnavi de coronavirus, la spitalului universitar privat Sanko din Gaziantep, Turcia. Tragedia a avut loc pe 19 decembrie 2020 și au murit nouă persoane, transmite BBC.
După deflagrație, alimentată de oxigen, a avut loc un incendiu în saloanele spitalului care a fost stins de pompieri. Cel puțin unul dintre pacienți a murit în timp ce era transferat la un alt spital, iar victimele aveau vârste cuprinse între 56 și 85 de ani, au comunicat autoritățile sanitare.

Cinci oameni au murit și în incendiul de la Spitalul Sf Gheorghe din Rusia, unul din cele mai mari unități medicale din țară, infectați și ei cu coronavirus. Focul a pornit în dimineața de 12 mai 2020, de la etajul cinci a spitalului, tot de la terapia intensivă, iar posibila cauză a fost circuitul electric suprasolicitat, respectiv un ventilator defect. Un alt incendiu s-a produs într-un spital din Moscova pe 9 mai, din aceeași cauză, unde un bărbat a murit și alți trei au fost răniți, arată The Independent.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO