ANAR: Valorile concentraţiei de cloruri din apă sunt în uşoară scădere la Praid, dar se menţin ridicate

Specialiştii din cadrul Administraţiei Naţionale "Apele Române" (ANAR) monitorizează, în prezent, 15 secţiuni de apă de pe râurile Târnava Mică, Corund, Târnava Mare şi Mureş, pe un sector extins până în zona de graniţă, în dreptul localităţii Nădlac.
Potrivit unei postări publicată, vineri, pe pagina oficială de Facebook a instituţiei, Administraţia Bazinală de Apă Mureş a intensificat şi extins acţiunile de monitorizare a calităţii apelor, de la zona Praid până în aval, pe râul Mureş, până la limita de vest a ţării.
Secţiunile monitorizate activ sunt următoarele: opt secţiuni pe râul Târnava Mică, două secţiuni pe pârâul Corund, două secţiuni pe râul Târnava Mare şi trei secţiuni pe râul Mureş.
"Analizele de laborator indică faptul că valorile concentraţiei de cloruri sunt în uşoară scădere, dar se menţin ridicate, depăşind limita admisă pentru apă potabilă. Cele mai mari concentraţii se înregistrează pe râul Târnava Mică, în aval de localitatea Praid. În aceste condiţii, apa captată la prizele Târnăveni şi Fântânele nu poate fi folosită pentru potabilizare. Starea de alertă instituită de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Mureş la data de 2 iunie 2025 este în continuare activă, fiind valabilă pentru 16 localităţi din aval, printre care: Târnăveni, Cuştelnic, Adămuş, Crăieşti, Băgaciu, Găneşti", precizează ANAR.
În context, autorităţile recomandă locuitorilor din aceste zone să utilizeze doar surse alternative de apă pentru băut şi pentru prepararea hranei.
Între timp, Apele Române Mureş va continua prelevarea zilnică de probe în toate secţiunile de control şi va menţine măsurile de supraveghere până la revenirea parametrilor de calitate în limite normale.