Analişti, despre bombardierul rusesc interceptat deasupra Mării Negre: "Ne testează"

Dată publicare: 26-07-2018 18:21
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


Alertă aeriană la graniţa de est a României. Două avioane britanice, care asigură poliţia aeriană a ţării noastre şi ne păzesc practic din aer, au fost ridicate joi de urgenţă, de la baza militară Mihail Kogălniceanu.

Au avut misiunea de a intercepta şi îndepărta un bombardier rusesc trimis de Moscova periculos de aproape de spaţiul nostru aerian.

În momentul în care radarele au dat alarma, cei 160 de militari englezi, care operează 4 avioane supersonice Typhoon la baza de la malul mării au intrat în priză. Două avioane de luptă înarmate s-au îndreptat direct către limita spaţiului nostru aerian, spaţiu NATO, deasupra Mării Negre.

Potrivit legislaţiei internaţionale, spaţiul aerian al unei ţări se întinde 12 kilometri pe verticală şi alţi 12 kilometri pe orizontală, de la pământ. Dacă un avion militar străin pătrunde în spaţiul aerian al altei țări, el poate fi doborât, în extremis. Ruşii au mereu grijă să nu facă această eroare, potenţial fatală. Capetele de pod ale aviaţiei NATO şi ale Rusiei sunt, pe flancul estic, Mihail Kogălniceanu şi Peninsula Crimeea, anexată de Moscova în 2014.

Cristian Diaconescu, analist politic: "Rusia procedează la asemenea provocări..."

Piloţii britanici au interceptat şi au alungat avionul rusesc de bombardament şi atac la sol, Sukhoi 24 Fencer, unul dintre cele pe care Moscova le ridică frecvent din Crimeea şi le trimite să survoleze Marea Neagră pentru a-şi arăta prezenţa în zonă. E adevărat că acest lucru se întâmplă mai ales când americanii aduc nave de război, pentru exerciţii.

Cristian Diaconescu, analiist politic: "Testează viteza de reacţie şi îşi arată prezenţa..."

În aceste condiţii, prin rotaţie, ţările NATO trimit la Constanța aeronave de luptă pentru a asigura spaţiul aerian românesc, alături de bătrânele MIG-uri 21 Lancer. După americanii care au venit cu F16, acum e rândul engezilor care au sosit în mai şi stau până la sfârşitul lunii august.

Prezenţa avioanelor de vânătoare străine este de o importanţă vitală, atâta vreme cât MIG-urile noastre 21 Lancer au tehnologie mai veche şi deseori sunt blocate la sol, după accidentele în care sunt implicate. La începutul lunii iulie, un MIG a căzut la Feteşti, iar pilotul a murit. Din această cauză, Ministerul Apărării Naţionale a ţinut în hangare, până acum două zile, aeronavele care apără cerul României.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  


VIDEO PROTVPLUS.RO