„Amputarea pensiei" și cele două soluții ale guvernanților pentru persoanele cu handicap după „marea recalculare”
La Ministerul Muncii oficialii iau în calcul două variante: fie vor acorda un ajutor social, fie majorările anuale vor fi aplicate la pensia aflată acum în plată.
În cărucioare cu rotile, în cârje ori susținuți și ghidați de un membru al familiei, zeci de persoane cu dizabilități s-au strâns, luni dimineață, în fața Guvernului.
Reclamă că s-au trezit cu pensiile scăzute după recalculare cu 40 sau chiar 60% în unele cazuri. Este adevărat, oamenii rămân tot cu banii pe care îi primesc în prezent, dar pentru mulți dintre ei pensia nu va mai crește. Oficialii de la Ministerul Muncii transmit că lucrează la un nou act normativ care să rezolve aceste probleme.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Mihai, maseur de profesie, este nevăzător. După 20 de ani de muncă primește 2.690 de lei. Odată cu recalcularea, pensia i-a scăzut în acte până la 888 lei.
Mihai Lulea, nevăzător: "Noi nu am cerut majorări. Am cerut să ne rămână în plată, dar, câtă vreme ne-a coborât, aceasta rămâne înghetață ani de zile, până când cuantumul recalculat va depășit suma în plată".
Greu o duce și o familie din Ploiești. Soțul nu aude și a trecut de-a lungul timpului prin mai multe operații. Merge cu ajutorul unei cârje și obosește repede. În ciuda suferințelor, a muncit 40 de ani ca economist. Are în jur de 3.600 de lei, dar la recalculare a primit cu 400 de lei mai puțin.
Constantin Nicu, pensionar: "Vă citesc după buze în rest mă aud în interiorul meu, nu știu cum să vă spun. Într-o familie în care și soția este persoană cu handicap și am și un copil, nu îmi ajung. Dacă după 40 de ani, am puțin peste 3.000 de lei, dar să îmi iei și din ei, nu știu cum să vă spun...".
Soția lui își poate folosi o singură mână.
Victoria Nicu: "Am plâns prima oară când am reușit să curăț un cartof , după aia a mers și mă ajută soțul.
Foare greu... S-a și atrofiat. Aici este mușchiul atrofiat, dar ne descurcăm cum putem".
Veniturile persoanelor cu dizabilități au scăzut în acte pentru că pensiile au fost recalculate la o vechime mai mică decât restul pensionarilor. În funcție de gradul de handicap, legislația le-a permis să iasă mai repede la pensie.
De exemplu, cei cu handicap grav au avut nevoie de aproape 12 ani de muncă, în timp ce persoanele cu handicap accentuat de 23 de ani din vechimea completă, care este de 35 de ani. În plus, legea le-a permis să iasă la pensie la 50 sau 55 de ani, în timp ce nevăzătorii s-au putut pensiona după 12 ani de muncă, indiferent de vârstă.
Oamenii rămân cu aceeași pensie în plată, dar nu vor mai beneficia de majorările anuale, acordate în funcție de rata inflației și creșterea salariului mediu pe economie. Creșterea anuală se adaugă la suma recalculată, așa că mulți dintre ei vor rămâne ani la rând cu banii pe care îi primesc acum.
Daniela Tontsch, președinta Consiliului Național al Dizabilității din România: "Ni se propune amputarea pensiei și acordarea unui ajutor social. Dacă am calculat noi corect, acesta ar fi de 800 de lei, doar că pensiile multor persoane au fost diminuate de 2.000 de lei, cu 3.000 de lei".
La Ministerul Muncii oficialii iau în calcul două variante: fie vor acorda un ajutor social, fie majorările anuale vor fi aplicate la pensia aflată acum în plată.
Sursa: Pro TV
Etichete: persoane cu dizabilitati, recalcularea pensiilor,
Dată publicare:
16-09-2024 19:38