Americanii au instalat un nou sistem de detectie pe Aeroportul Otopeni. Ce au gasit politistii intr-o masina cu ajutorul lui
De miercuri, Aeroportul Henri Coanda este dotat cu un sistem performant de detectie, care a costat 20 de milioane de dolari.
Este pentru prima data cand un aeroport international de la noi are un sistem de detectie a materialelor radiologice si nucleare. Politistii de frontiera au facut o demonstratie in zona cargo de la Aeroportul Henry Coanda in fata inistrului Gabriel Oprea si a insarcinatului cu afaceri al SUA, Duane Butcher.
Dupa ce sistemul a detectat urme de material radiologic intr-o masina, politistii de frontiera au izolat-o si au chemat in ajutor specialistii de la Comisia pentru Activitati nucleare. Acestia vor identifica sursa radiologica si o vor indeparta.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Noile sisteme de securitate au fost adoptate prin Parteneriatul Strategic pe care Romania il are cu Statele Unite ale Americii. Alte 60 astfel de sisteme de detectie au fost instalate la granitele tarii printre care si cele cu Ucraina si Moldova dar si in portul Constanta. Au costat in jur de 20 de milioane de dolari, insa Romania nu a platit nimic, costurile fiind suportate de americani.
Duane Butcher, insarcinatul cu afaceri al SUA in Romania: "Proliferarea si traficul ilegal de material nuclear si radiologic raman o procupare majora si o prioritate de prim rang in politica externa a Statelor Unite. Mentinerea sigurantei cetatenilor nostri depinde de colaborarea noastra cu parteni cheie precum Romania si UE."
Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne: "Azi, Romania asigura frontiera de est a UE si o face cu profesionalism si cu tehnica de varf. Am credinta ca in cel mai scurt timp vom face primul pas catre aderarea la spatiul Schenghen cu frontierele aeriene". Programul a inceput in 2009 iar pana acum peste 10 milioane de vehicule, pietoni si containere de marfa au fost scanate de sistemele de detectie radiologica si nucleara.
Sursa: Pro TV
Etichete: aeroport, Otopeni, securitate, radiatii, Duane Butcher,
Dată publicare:
22-07-2015 13:05