Romania, presata de UEFA sa rezolve cerintele pentru Euro 2020. Cand va fi gata metroul pana la Aeroportul Otopeni

Ultima actualizare: 23-02-2015 07:03

O noua linie de metrou, parcari pentru toata lumea, dar mai ales autostrazi, de asta are nevoie Romania pana in 2020, cand va gazdui alaturi de alte 13 tari Campionatul European de Fotbal.

Aceste solicitari se regasesc si in conditiile asumate de Romania fata de UEFA, care a acceptat ca Bucurestiul sa organizeze 4 meciuri din grupe. Deocamdata, autoritatile sunt la etapa in care organizeaza licitatii pentru studiile de fezabilitate. Pana la constructii e drum lung. Si la drumuri...nu stam prea bine.

In ultimii 20 de ani nu am fost in stare sa construim o autostrada care sa lege capitala tarii de granita de vest. Acum ar trebui sa o terminam in 5 ani. In 2020, autocarele cu suporteri trebuie sa ajunga de la Nadlac la Bucuresti, fara sa intre prin localitati, in 5-6 ore.

Autoritatile sustin ca tronsonul de la Nadlac pana la Sibiu va fi gata. Dar nu spun nimic de autostrada Sibiu - Pitesti, pentru care nu exista inca un studiu de fezabilitate. De altfel, in raportul sau despre Romania, UEFA vorbeste de multe probleme de infrastructura.

Potrivit raportului UEFA, Aeroportul Henri Coanda din Otopeni este modern si suficient de mare pentru sutele de mii de suporteri care vor ateriza aici in perioada Campionatului European. Problema este cum transporti acesti oameni din Otopeni pana in Bucuresti. Solutia si cerinta UEFA este sa construiasca o linie directa de metrou.

Metrorex promite sa termine linia pana in 2020. Magistrala 6 va avea 14 kilometri si 12 statii. Garniturile vor circula cu 80 de kilometri pe ora si vor putea transporta anual 200.000 de pasageri.

Dar nu sunt singurele probleme semnalizate in raport. UEFA spune ca Bucurestiul nu are experienta in organizarea evenimentelor de anvergura.

Chiar si UEFA stie, cand se organizeaza un meci important pe Arena Nationala, in jurul stadionului nu gasesti un loc liber de parcare, asa ca a cerut rezolvarea problemei, iar primaria trebuie sa construiasca pana in 2020 mai multe parcari.

Este adevarat, avem suficiente hoteluri pentru a caza sutele de mii de suporteri si turisti, dar, ca sa nu umflam preturile cu o zi inaintea campionatului, UEFA a cerut si a obtinut promisiunea Autoritatii Nationale pentru Turism ca acest lucru nu se va intampla.

In Romania vor fi organizate 4 meciuri din grupele Campionatului European de fotbal. Din pacate, asta nu inseamna ca nationala noastra este calificata automat. In total au fost alese 13 orase gazda. Finala se va juca la Londra.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO