Amenzile nu i-au speriat. Staţia GPL din Crevedia a continuat să funcţioneze, deși a primit mai multe sancțiuni
Stația GPL din Crevedia, unde s-au produs exploziile devastatoare, aparține fiului primarului PSD din Caracal. Societatea și-a pierdut autorizația de securitate la incendiu.
Iar pompierii de la ISU Dambovița au făcut acolo mai multe controale. Însă patronii și-au continuat activitatea, sfidând legea, așa cum se întâmplă mereu la noi în avanpremiera unui dezastru.
Stația GPL din Crevedia, unde s-au produs mai multe explozii puternice, aparține familiei primarului din Caracal, Ion Doldurea.
Din datele consultate de echipa noastră, în acționariatul firmei se afla unul dintre fii edilului. Ionuț Daniel Doldurea deține 51% din acțiuni.
Este o societate cu venituri foarte mari. În 2022, a obținut un profit uriaș de peste 32 de milioane de lei, echivalentul a peste 6 milioane 500.000 de euro.
Stația GPL a fost deschisă în Crevedia în octombrie 2011, iar ISU Dâmbovița a autorizat atunci un sistem de alimentare cu gaz lichefiat, cu capacitate de depozitare de 4.000 litri.
În iulie 2020, însă, în urma unei sesizări, aceeași instituție a făcut un control și a găsit nereguli grave: angajații foloseau o pompă neomologată, cu ajutorul căreia transferau gaz lichefiat dintr-o cisternă, în altă.
Totodată, instalația nu mai respectă distanțele de siguranță față de casele din apropiere, așa cum era scris în documente.
ISU Dâmbovița consemnează în documente pierderea valabilității autorizației de securitate la incendiu și amendează societatea cu 10.000 de lei.
Prin urmare, firma ar fi trebuit să înceteze de urgență activitatea. Dar nu a respectat aceasta decizie.
Două luni mai târziu, ISU Dâmbovița a mers, din nou, în control. Angajații au fost surprinși în plină activitate și amendați cu 30.000 de lei.
Nici după cele două controale au pompierilor de la ISU, firmă nu s-a conformat și nu a încetat activitatea. Se vede asta și în imaginile de pe Google Street View .
În 2021, de exemplu, la un an după controalele succesive, curtea era plină de cisterne. Porțile sunt deschise, dovadă că nimeni nu se ferea de nimic, deși funcționau ilegal. În 2022 și 2023, este activitate, dar porțile sunt închise și au prelată. Cel mai probabil, să nu se vadă ce se întâmplă în interior.
Potrivit unor surse din rândul autoritățile, gazul lichefiat ar fi fost adus cu cisterne din Caracal, de la o altă societate deținută de aceeași familie a primarului Ion Doldurea.
Localnicii vedeau însă activitate zilnică.
Tânăr: "Activitate era zilnic acolo. Treaba e alta: cum a funcționat acel GPL? Cum funcționează acel GPL. Primarul nu știa că acel GPL din 2020, încă funcționează? Asta e întrebarea".
Femeie: "Știați de acea statie de GPL? Da, știam, știam că exista. Soțul vedea tot timpul cisterne parcate acolo și se întrebă de ce, că e pericol totuși...".
L-am întrebat pe premierul Marcel Ciolacu daca îl cunoștea pe primarul Ion Doldurea, având în vedere că fac parte din același partid.
Reporter: "Am înțeles că patronul stației GPL era membru PSD... Îl cunoașteți?".
Marcel Ciolacu, premier: "Am înțeles că este fiul unui primar. Daca dvs. credeți că eu, președinte partidului, stiu cu ce se ocupa copiii primarilor sau copiii membrilor sau ce membrii au GPL, vă înșelați...".
Cătălin Predoiu, ministrul de Interne: "Exact așa cum a zis primulministru nu vă exista niciun rabat de la aplicarea legii, indifierent cine este responsabil sau pentru ce fapte e responsabil...".
I-am contactat, de mai multe ori, atât pe edilul Ion Doldorea, cât și pe fiul sau, pentru a-și exprima un punct de vedere. Niciunul a răspuns la telefon.
Între timp, încă de la prânz, la sediul IGPR au început audierile angajaților societății, la sediul căreia s-a produs teribila explozie.