Pompierii au rămas la locul exploziilor din Crevedia, la aproape 24 de ore de la deflagrații. Ce măsuri au luat
Intervenția de la Crevedia a fost, probabil, cea mai mare desfășurare de forțe din ultimii ani. Pompieri, medici, polițiști și jandarmi au ajuns la fața locului, iar 43 de salvatori au fost răniți.
Situația putea fi, și mai gravă, dacă în incendiile produse după cele două explozii salvatorii nu foloseau roboți, o tehnică nouă la noi în țară.
După prima explozie au fost trimise în sprijin 14 autospeciale de stingere din Dâmbovița, Ilfov și București. Apoi forțele de intervenție au fost suplimentate gradual.
Dezastrul de la Crevedia i-a determinat pe salvatori să activeze Planul Roșu de intervenție la nici 40 de minute de la primul apel la 112.
La o oră de la izbucnirea incendiului, pompierii au emis și un mesaj RO-ALERT prin care au rugat populația să evite zona. Pompierii au folosit și o autospecială cu patru roboți de stingere care s-au putut apropia de focar.
Raed Arafat, șeful DSU: "Au fost folositi roboții, s-a evitat sa fie un număr de pompieri, chiar erau scoși după ce am introdus roboții. Am evitat chiar oamenii sa fie foarte aproape de cisternă. În al doilea rând, s au dat mesaje RO-ALERT. A fost explicat populației. Populația a fost evacuată. Colegii au ajutat la îndepărtarea populației pentru ca toată lumea voia să se întoarcă în casele lor în zona incendiului și acest lucru a fost interzis".
Pentru că situația devenea tot mai gravă cu fiecare minut care trecea, cei de la ISU care trimiseră salvatori, au ridicat un punct medical avansat. Locul din care sa fie ridicați răniții pentru a primi îngrijirile medicale înainte să fie transpportate la spitalele de arși din Capitală.
Este și momentul în care sunt aduse încă 7 autospeciale din Prahova și București. În total, 200 de pompieri, 29 de polițiști și 30 de jandarmi au intervenit pentru stingerea flăcărilor și evacuarea zonei, iar măsurile de intervenție au constat în final în 23 de mașini de stingere și 31 de ambulanțe. La fața locului a fost zărit și un elicopter.
Cei care au acționat, au stabilit de la început un cordon de siguranță de 800 de metri față de locul intervenției ca să-i protejeze pe cei care locuiau în zonă.
Reporter: "Cum a fost posibil ca atât de mulți pompieri să fie răniți? Ar fi trebuit să fie mai bine protejați?".
Cătălin Predoiu, ministrul de Interne: "La fața locului s-a acționat conform tuturor procedurilor în vigoare de către comandatul acțiunii în teren. S-a intervenit rapid, s-a creat un perimetru și s-au îndepărtat pericolele. A fost posibil să se evite pierderea de vieți omeșești într-un număr mult mai mare".
Pompierii au muncit toată noaptea pentru localizarea incendiului. Imaginile surprinse pe lumină sunt apocaliptice. Totul în jur este ars, iar cel puțin zece mașini parcate în fața stației GPL s-au făcut scrum.
Zona în care s-au produs exploziile a rămas blocată
La 18 ore de la incident, la fața locului au rămas în continuare cel puțin trei mașini de stingere și doisprezece pompieri care au încearcă să protejeze două cisterne cu gaz pe care le udă în permanență cu furtunurile cu apă.
De asemenea, zona este în continuare blocată și nu ni se permite accesul la câteva sute de metri distanță.
Preventiv, 3.000 de persoane care locuiau vis-a-vis de stația GPL au fost evacuate de autorități.