Amenzi de sute de milioane de lei, date de inspectorii ANPC. Ce nereguli au găsit la produsele bio
Fiţi atenţi când cumpăraţi alimente ecologice, ambalate sau proaspete.
Inspectorii pentru Protecţia Consumatorilor au găsit în magazine şi pieţe zeci de kilograme de fructe şi legume bio stricate, dar şi multe produse cu termen de valabilitate expirat.
Aveţi grijă şi la falsele alimente eco, fără acel timbru special cu logo-ul Uniunii Europene.
Eticheta nu garantează şi calitatea, mai ales la fructe şi legume. Crescute natural, se strică mult mai repede, dar comercianţii nu se grăbesc să le retragă de la vânzare. Şi nu vorbim doar de magazinele de cartier, ci şi de marile lanţuri comerciale. Asta au descoperit, într-o lună de controale, inspectorii de la Protecţia Consumatorilor.
Vera Mitran, ANPC: „Vinetele bio erau foarte deformate şi aveau colonii mari de mucegai. La usturoiul cu eticheta de bio era încolţit şi cu peliculă mare de mucegai. Lămâile bio prezentau urme de mucegai şi consistenţă moale”.
Multe produse aveau termenul de valabilitate expirat, ambalaje rupte sau etichete greşite.
Inspectorii ANPC au găsit nereguli la aproape 100 din cei peste 250 de operatori economici controlaţi. Au scos de la vânzare peste 170 de kilograme de produse și au dat amenzi de peste 400 de milioane de lei.
Potrivit unui studiu comandat de World Vision România, românii confunda produsele bio cu cele naturale și spun că iau alimente bio de la micii producători, fără să ştie dacă sunt certificate.
Dacă vreţi să fiţi siguri că produsul pe care îl cumpăraţi este ecologic, căutaţi pe etichetă logo-ul al Uniunii Europene.
Ecologic înseamnă că ingredientele din care sunt făcute produsele provin din culturi fără niciun fel de chimicale, iar îngrăşămintele folosite sunt organice, adică bălegar.
Fructele ecologice nu sunt perfecte. Este primul semn şi poate cel mai important că aceste fructe vin din culturile bio. Diferenţele se văd şi la preţ. Un kilogram de portocale din Grecia costă 10 lei, iar niște mere din Austria, 18 lei. Avem şi mere din România, 3,5 lei kilogramul. Lămâile din Spania costă 27 de lei kilogramul.
Ca să fie bio, un produs primeşte o certificare, care se reînnoieşte anual. Fraţii Corbu au o fermă lângă Bucureşti, unde cultivă ecologic peste 370 de soiuri de plante.
Reporter: „În medie, cu cât cresc cheltuielile voastre, faţă de cultură convenţională?”
Gabriel Corbu: „Undeva la 40 la sută”.
Reporter: „Şi pe piaţă cum ajung ca preţ, faţă de cele convenţionale?”
Gabriel Corbu: „La fel”.
În România, 80 la sută dintre produsele ecologice vin din alte ţări. La nivelul Uniunii Europene, în 2018, vânzările bio au depăşit 37 de miliarde de lei. Ţara noastră nu a atins nici pragul de 1 la sută.
Sursa: Pro TV
Etichete: anpc, eco, bio, alimente bio, alimente ecologice,
Dată publicare:
01-04-2021 19:22