Au uitat sa faca locuri de parcare, dar pregatesc deja noi sanctiuni. Masinile lasate pe trotuar ar putea fi ridicate
Codas la parcari, Bucurestiul va deveni in curand fruntas la amenzi. Masinile ar putea fi ridicate, de pe trotuar, chiar daca soferii au lasat un metru distanta, pentru pietoni.
Ministerul de Interne a facut aceasta propunere fara sa tina cont de faptul ca proprietarii nu au unde sa-si lase masinile. Municipalitatea uita de zeci de ani sa construiasca parcari.
In fiecare zi, gasirea unui loc de parcare e o proba dificila. Soferii au nevoie de noroc si inventivitate, ca sa-si poata lasa masina.
Sa luam spre exemplu Spitalul Floreasca. Soseaua Stefan cel Mare este plina de masini parcate, asa ca incercam pe strazile laterale. Dar pe Calea Floreasca nu e niciun loc liber si ne invartim in cerc.
Dupa 18 minute de invartit in cerc in jurul Spitalului Floreasca, in speranta ca vom gasi un loc unde putem parca regulamentar, am sfarsit prin a opri la 700 de metri distanta de spital, pe un tortuar unde parcarea este interzisa.
Asta pentru ca intre masina si gard nu ramane un metru distanta, ca sa poata trece pietonii.
In prezent, Ministerul de Interne vrea abroge aceasta portita care le permite soferilor sa isi urce autoturismul pe trotuar ca sa parcheze. Va ramane in vigoare doar prevederea care spune ca pot parca pe trotuar numai in locurile in care exista indicatoare care permit acest lucru.
Localnic: "Decat sa lase masina sa incurce circulatia mai bine o urca pe trotuar. Foarte, foarte greu, in Bucuresti. Nu exista locuri de parcare, practic."
Sofer: "Ma afecteaza. Merg la serviciu, mai merg in centru si nu am unde sa parchez pe Calea Victoriei si chiar nu am unde sa parchez. Mai multe parcari trebuie."
Cu un loc de parcare la 6 masini, Capitala nu le ofera solutii soferilor, dar la sanctiuni, autoritatile sunt primele. Cine parcheaza pe strada, in apropierea intersectiilor, a trecerilor de pietoni sau pe trotuar, se va trezi cu masina ridicata, dupa cum o spune un proiect de lege.
Soferii spun ca ar trebui amenajate mai multe spatii de parcare, inainte sa fie amendati. La depoul Straulesti, de pilda, ar fi trebuit construita o parcare. Insa de 8 luni, proiectul este blocat. Iar parcarile publice pot fi numarate pe degete.
O alta solutie ar fi ca soferii sa-si lase masinile acasa si sa foloseasca transportul in comun, insa nimeni nu le garanteaza ca vor ajunge la timp la destinatie.