Scandal diplomatic intre Budapesta si Bucuresti. Ambasadorul Ungariei, convocat la MAE pentru "declaratiile inacceptabile"

×
Codul embed a fost copiat

Ideea vecinilor unguri de a construi garduri anti-refugiati si la granita cu Romania provoaca un scandal diplomatic intre Budapesta si Bucuresti.

Premierul Victor Ponta acuza autoritatile maghiare de ''comportament rusinos'', prin care se auto-izoleaza de restul statelor europene. In replica, ministrul de externe il acuza pe seful guvernului roman ca a jignit intreaga Ungarie prin "calomnii salbatice". In acest context, ambasadorul maghiar la Bucuresti a fost chemat la sediul Ministerului Afacerilor Externe, pentru explicatii.

Victor Ponta, prim-ministrul Romaniei: "Ziduri, caini, politisti, arme, astea arata ca in anii '30 din Europa. Comportamentul oficialilor maghiari nu are nicio legatura cu ideea de Europa". Aceasta declaratie a premierului roman i-a infuriat pe liderii de la Budapesta, care au contra-atacat si mai taios.

Peter Szijjarto, ministrul de Externe al Ungariei: "Victor Ponta si-a pierdut autocontrolul si, prin declaratiile sale irationale, a jignit intreaga Ungarie. Politicienii europeni civilizati nu formuleaza asemenea calomnii salbatice. "

Victor Ponta, prim-ministrul Romaniei: "Daca se supara sau nu se supara oficialii maghiari ma intereseaza destul de putin".

Citește și
politia de frontiera
Doi refugiati au trecut ilegal granita in Romania. Ce au spus in momentul in care au fost prinsi de politistii de frontiera
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Pe de alta parte seful diplomatiei romanesti Bogdan Aurescu a anuntat ca repezentantul nostru la Budapesta a mers personal sa le explice oficialilor din Guvernul maghiar ca Romania nu este de acord cu ridicarea unui gard la granitza comuna.

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe: "Este vorba despre o incercare a partii ungare de a ne atrage intr-o disputa artificiala in asa fel incat sa se atenueze, cel mai probabil, perceptia care se contureaza tot mai mult de auto-izolare pe care Ungaria o are in cadrul Uniunii Europene"

Dinspre Palatul Cotroceni, insa, mesajul este ceva mai temperat.

Leonard Orban, consilier presidential pe probleme de afaceri europene: "Cred ca o escaladare a tensiunilor intre statele membre este total nepotrivita.”

In schimb, liderul UDMR Kelemen Hunor sustine ca un gard la granita romano-maghiara nu ar trebui sa ne ingrijoreze.

Kelemen Hunor, presedintele UDMR: "Acest gard, aceasta solutie nu desparte Romania de Ungaria, nu este impotriva romanilor, nu este impotriva ungurilor."

Scandalul diplomatic a inceput dupa ce Victor Ponta a declarat, in urma cu doua zile, ca vecinii unguri ii trateaza cu bata pe refugiati si ii inseriaza. Imediat, oficialii maghiari l-au acuzat pe premierul roman de "minciuni sfruntate".

I-a fost refuzata nota de protest

"Avand in vedere scopul convocarii ambasadorului Zakonyi Botond la sediul MAE - adica pentru transmiterea pozitiei Romaniei fata de intentia Ungariei de a ridica un gard la frontiera cu tara noastra - conform practicii diplomatice, primirea unei astfel de note nu putea fi acceptata. Practic, partea ungara a dorit sa deturneze scopul convocarii prin inmanarea notei mentionate, aspect inacceptabil atat pe forma, cat si pe fond pentru partea romana", se arata intr-un comunicat al MAE, relateaza Agerpres.

Convocarea a fost facuta din dispozitia ministrului Bogdan Aurescu iar aspectele transmise au vizat "anuntul partii ungare privind proiectul construirii unui gard la granita cu Romania; declaratiile inacceptabile formulate de ministrul afacerilor externe al Ungariei, Peter Szijjarto, la adresa premierului roman, Victor Ponta; vizita privata in Romania a lui Katalin Szili, comisar al prim-ministrului la secretariatul de stat pentru politica nationala din cadrul Oficiului Primului Ministru (8-10 septembrie 2015)".

In cadrul discutiilor, arata MAE, George Ciamba a transmis cu prioritate preocuparea fata de tendinta manifesta a partii ungare "de a atrage Romania intr-o disputa artificiala", care sa se substituie problemelor pe care oficialii ungari le au de gestionat in contextul european actual, marcat de criza migrantilor.

Secretarul de stat George Ciamba l-a convocat pe ambasadorul Ungariei la Bucuresti

Secretarul de stat in MAE George Ciamba l-a convocat, miercuri, pe Zakonyi Botond, ambasadorul Ungariei in Romania, pentru a-i transmite pozitia partii romane referitoare la o serie de evolutii din ultimele zile, informeaza Ministerul Afacerilor Externe.

Conform unui comunicat al MAE, convocarea a fost facuta din dispozitia ministrului Bogdan Aurescu, iar aspectele transmise au vizat "anuntul partii ungare privind proiectul construirii unui gard la granita cu Romania; declaratiile inacceptabile formulate de ministrul afacerilor externe al Ungariei, Peter Szijjarto, la adresa premierului roman, Victor Ponta; vizita privata in Romania a lui Katalin Szili, comisar al prim-ministrului la secretariatul de stat pentru politica nationala din cadrul Oficiului Primului Ministru (8-10 septembrie 2015)".

In cadrul discutiilor, arata MAE, partea romana a transmis cu prioritate preocuparea fata de tendinta manifesta a partii ungare "de a atrage Romania intr-o disputa artificiala", care sa se substituie problemelor pe care oficialii ungari le au de gestionat in contextul european actual, marcat de criza migrantilor.

"Secretarul de stat roman a transmis in mod clar mesajul ca partea romana nu doreste ca accentul discutiilor sa continue sa fie plasat pe o escaladare a declaratiilor publice, in detrimentul cooperarii si identificarii unor solutii pertinente, in spirit european, la provocarile comune actuale", se precizeaza in comunicat.

Ciamba a reiterat pozitia prezentata de MAE privind ridicarea unui gard la granita dintre doua state membre UE, care "nu este un gest corect din punct de vedere politic si este contrar spiritului european". Aceasta pozitie fusese comunicata de partea romana la momentul la care a fost informata de catre partea ungara cu putin timp inainte ca subiectul sa fie facut public.

Totodata, George Ciamba a aratat ca, in calitate de parteneri strategici, partea romana ar fi apreciat o analiza comuna prealabila pentru evaluarea impactului si a necesitatii unui astfel de proiect, in vederea unor eventuale masuri agreate bilateral.

"Atitudinea partii ungare a surprins autoritatile romane, in conditiile in care cooperarea dintre cele doua state pe dimensiunea transfrontaliera, politieneasca a fost una constant buna si, in consecinta, ar fi trebuit sa permita o analiza comuna. In plus, a mentionat ca, din perspectiva partii romane, la acest moment nu se inregistreaza o situatie de fapt care sa confirme presiunea migrationista invocata de autoritatile ungare in zona in care se doreste construirea gardului si, astfel, este de neinteles graba cu care partea ungara realizeaza acest proiect. A subliniat ca partea romana porneste de la intelegerea ca spiritul european are la baza cooperarea si intelegerea reciproca, aceasta fiind, de altfel, conduita in care a abordat relatia bilaterala", mai arata MAE.

Ministerul subliniaza ca "acest gen de angajament este asteptat si din partea Ungariei", altfel relatia bilaterala dintre cele doua state, de Parteneriat Strategic, nu va putea fi construita in mod real, "pe baze de incredere reciproca si intr-un spirit de cooperare pragmatica".

Conform comunicatului citat, oficialul roman a subliniat ca este "inacceptabil" ca un ministru al Afacerilor Externe dintr-un stat european sa lanseze public atacuri la adresa unui premier dintr-un alt stat european, inclusiv cu referire la teze legate de teme si situatii care tin de politica interna a statului respectiv.

"George Ciamba a apreciat ca afirmatiile ministrului de externe ungar sunt complet lipsite de respect fata de persoana premierului, a Guvernului Romaniei si fata de autoritatile statului roman si se inscriu in acest joc de escaladare si disputa artificiala, menit sa atraga atentia de la problemele reale", sustine MAE.

Referitor la aderarea Romaniei la Schengen, partea romana si-a exprimat surprinderea si a cerut explicatii fata de afirmatiile "nefondate" ale partii ungare dintr-un comunicat emis marti, amintind ca Romania a indeplinit toate criteriile pentru aderarea la acest spatiu si se comporta deja ca un stat de facto asigurand la cele mai inalte standarde securitatea unei largi parti a frontierei externe a UE, se arata in comunicat.

De altfel, completeaza MAE, indeplinirea criteriilor a fost recunoscuta inclusiv de Ungaria, care a sustinut, pana in prezent, in mod constant si vocal, adoptarea, cat mai rapid posibil, a unei decizii pozitive privind aderarea Romaniei la Schengen.

"Secretarul de stat a exprimat nedumerirea fata de aceasta abordare, care este contrara evaluarilor Comisiei Europene, precum si relatiei si spiritului de parteneriat dintre cele doua state. De asemenea, a exprimat surprinderea si neintelegerea partii romane fata de vizita in Romania a comisarului prim-ministrului ungar pentru formularea conceptelor de autonomie in statele din zona Bazinului Carpatic, care a avut intalniri cu reprezentantii minoritatii maghiare din Romania si, in acest context, si-a arogat rolul de coordonator al acestora in demersurile lor de definire si obtinere a autonomiei teritoriale pe criteriul etnic", se mai mentioneaza in comunicat.

Partea romana considera "inacceptabila" o astfel de ingerinta in afacerile interne si dezaproba orice demersuri de acest fel, care creeaza disensiuni si afecteaza climatul de convietuire interetnica, subliniaza MAE.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Tensiuni intre Romania si Ungaria. Ministrul maghiar de Externe: Ponta si-a pierdut autocontrolul, jigneste intreaga Ungarie
Tensiuni intre Romania si Ungaria. Ministrul maghiar de Externe: Ponta si-a pierdut autocontrolul, jigneste intreaga Ungarie

Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a condamnat dur afirmatiile premierului Victor Ponta conform carora decidentii politici din Ungaria nu sunt "cu nimic mai buni decat cei din Siria, Libia sau alte tari din care fug refugiatii", relateaza MTI.

Doi refugiati au trecut ilegal granita in Romania. Ce au spus in momentul in care au fost prinsi de politistii de frontiera
Doi refugiati au trecut ilegal granita in Romania. Ce au spus in momentul in care au fost prinsi de politistii de frontiera

La scurt timp dupa ce Ungaria a inchis granita sarbo-maghiara, primii refugiati care au incercat rute ocolitoare au ajuns in Romania. Din greseala, insa.

Reuters: Ungaria a anuntat arestarea a 29 de migranti, printre care un
Reuters: Ungaria a anuntat arestarea a 29 de migranti, printre care un "terorist identificat". Criticile aduse de ONU

S-au inflamat spiritele la frontiera maghiara, unde au loc confruntari dramatice intre refugiati si fortele de ordine.

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”
Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”

Preşedintele regiunii spaniole Valencia, Carlos Mazon, a recunoscut vineri că au existat ”erori” în gestionarea inundaţiilor dramatice de luna trecută, şi a prezentat ”scuzele” sale pentru întârzierile în ajutorarea sinistraţilor, relatează AFP.

Cu câți bani va rămâne câștigătorul premiului de peste 9,58 milioane de euro de la 6/49 după ce va plăti impozitele
Cu câți bani va rămâne câștigătorul premiului de peste 9,58 milioane de euro de la 6/49 după ce va plăti impozitele

A dat norocul peste un român care a câștigat, joi seara, premiul cel mare de la Loto 6 din 49.