Ambasadorul roman in SUA, George Maior, despre vizita presedintelui Klaus Iohannis in SUA: "Va fi urmata de actiuni practice"

George Maior
Inquam

Intalnirea presedintelui Klaus Iohannis cu omologul sau american, Donald Trump, in Biroul Oval, a reprezentat punctul culminant al vizitei sefului statului roman in SUA si va fi urmata de actiuni practice, a declarat ambasadorul George Maior..

"Cel mai mare avantaj este faptul ca avem in primele luni de mandat ale unei noi administratii americane o comunicare directa pe toata gama de interese vitale ale statului roman in relatia cu SUA — interese militare, strategice, economice, interese pe linie de apropiere a celor doua societati.

O vizita istorica. (...) Diplomatia romana merita felicitata. Se lucreaza la aceasta vizita inca din perioada de tranzitie. S-a lucrat intens si inteligent, pe multiple planuri", a spus Maior, conform Agerpres.

El a explicat ca evenimentele care au precedat intalnirea lui Iohannis cu Trump au fost, de asemenea, importante — intrevederea cu directorul CIA, dezbaterea organizata de Heritage Foundation, intalnirea "in premiera" cu secretarul de stat american Rex Tillerson, unul dintre cei mai influenti membri ai actualei administratii", dar si cea cu comunitatea de romani din SUA.

"Au avut loc o serie de evenimente foarte importante in planul relatiei strategice si politice cu SUA. Vizita la directorul CIA si o discutie foarte adanca pe linia cooperarii serviciilor de informatii unde Romania reprezinta unul din partenerii principali ai SUA in plan global. si subliniez acest lucru. Apoi, evident, discutia la Heritage Foundation, (...) unde am putut disemina mesajul nostru national in ceea ce priveste valoarea parteneriatului strategic dintre Romania si SUA si viziunea noastra asupra viitorului acestui parteneriat, asupra securitatii regionale si internationale.

Citește și
trump - iohannis - 1
Glumele aparute pe internet dupa intalnirea de la Casa Alba: "Iohannis vorbeste engleza mai bine ca Trump"

O serie de intalniri importante la Congres, cu senatori extrem de influenti, inclusiv presedintele Senatului, la Camera Reprezentantilor, (...) si, o premiera probabil, in Congres decorarea unor membri influenti ai Camerei Reprezentantilor care au avut o contributie foarte semnificativa la dezvoltarea parteneriatului strategic romano-american", a detaliat el.

Ambasadorul roman in SUA a subliniat ca la Cimitirul National Arlington din Washington a avut loc "cel mai inalt ceremonial care se acorda unui oficial strain".

"Este cel mai inalt ceremonial care se acorda unui oficial strain. Are o simbolistica aparte, pentru ca exprima stima pentru statul roman, Romania si presedintele Romaniei, pe de alta parte, valoare simbolica intr-un moment in care vom sarbatori Centenarul nostru. Am tinut in mod deosebit sa realizam aceasta actiune si in memoria acelor soldati militari americani ingropati in cimitirul Arlington care au luptat in timpul Primului Razboi Mondial. (...) Un moment special si emotionant", a mai spus Maior.

In ceea ce priveste intalnirea cu presedintele Donald Trump, ambasadorul roman a afirmat ca a reprezentat "un moment culminant", care va fi urmat de actiuni practice.

"Cum se poate pune problema ca la o intalnire cu presedintele american sa nu se obtina rezultate extraordinare pentru Romania? In primul rand in planul securitatii, in planul prosperitatii. Delegatia presedintelui Trump a inclus si cel mai influent membru pe linia relatiilor comerciale si economice internationale ale SUA, secretarul Comertului, de exemplu. Acestea sunt elemente fundamentale care ne asigura securitate, apararea si prosperitatea statului nostru si, prin simetrie, a statului american. Deci, vizita aceasta a fost un moment culminant (...) pentru ca ea va fi urmata de actiuni practice", a argumentat el.

Maior a tinut sa sublinieze si ca transmiterea in direct de catre principalele canale de stiri si analiza a conferintei celor doi oficiali "ajuta enorm" si la proiectarea profilului Romaniei la nivelul societatii si opiniei publice americane.

"Probabil, in istoria relatiilor diplomatice romano-americane, nu a existat vreodata asemenea diseminare a mesajului romanesc in SUA. O conferinta de presa transmisa in direct de principalele canale de stiri si analiza americane. (...). Acest lucru efectiv ne ajuta enorm si la proiectarea profilului Romaniei la nivelul societatii si opiniei publice americane, ceea ce este extraordinar de important astazi. in acest context s-a reafirmat forta legaturii transatlantice, intr-un moment complicat al relatiilor internationale (...) Si rolul Romaniei de stat pivot in ecuatia transatlantica si in aceasta regiune in care ne situam geografic extrem de complexa din punct de vedere al securitatii, extrem de expusa unor riscuri, extrem de volatila cateodata si impredictibila pe aceste planuri. Pentru Romania este un mare succes aceasta vizita, in planul relatiilor internationale actuale, as spune fara nicio ezitare", a sustinut ambasadorul roman in SUA.

In opinia diplomatului, vizita pe care presedintele Trump o va face in Polonia nu va diminua din impactul intalnirii cu seful statului roman.

"Faptul ca am fost primul stat din Europa Centrala si de Est care a avut posibilitatea acestei comunicari directe este un avantaj si pentru regiune si pentru Polonia, implicit, la fel cum eventuala vizita a presedintelui Trump in Polonia, intr-un context multilateral, sa nu uitam, la care participam si noi, va prilejui o noua discutie a presedintelui Trump si a presedintelui Romaniei si a presedintilor sau sefilor de guvern care vor participa la aceasta reuniune. Pentru regiune, pentru valoarea securitatii in flancul estic al NATO sunt momente remarcabile, in beneficiul tuturor statelor", a completat el.

In incheiere, Maior a afirmat ca vizita presedintelui Iohannis in SUA este una istorica si a subliniat ca cel mai mare avantaj al acesteia este faptul ca Romania are, din primele luni de mandat ale noii administratii americane, "o comunicare directa pe toata gama de interese vitale ale statului roman in relatia cu SUA" — interese militare, de securitate, strategice, interese economice, interese pe linie de apropiere.

"Nu ma feresc sa folosesc cuvinte mari, oricum le folosesc rar. Este o vizita istorica", a conchis ambasadorul roman la Washington.

Citește și...
Reactiile lui Dragnea si Tariceanu, dupa succesul lui Iohannis de la Casa Alba:
Reactiile lui Dragnea si Tariceanu, dupa succesul lui Iohannis de la Casa Alba: "Sper sa aiba efecte si in plan economic"

Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, saluta, intr-o postare pe Facebook, ”faptul ca parteneriatul strategic dintre Romania si Statele Unite ale Americii se intareste”.

Glumele aparute pe internet dupa intalnirea de la Casa Alba:
Glumele aparute pe internet dupa intalnirea de la Casa Alba: "Iohannis vorbeste engleza mai bine ca Trump"

Intalnirea dintre Klaus Iohannis si Donald Trump a fost si prilej de amuzament pe retelele de socializare. Iata cateva dintre glumele si meme-urile care s-au viralizat.

Mesajul publicat pe Facebook de Donald Trump dupa intalnirea cu Klaus Iohannis:
Mesajul publicat pe Facebook de Donald Trump dupa intalnirea cu Klaus Iohannis: "Romania are un viitor stralucit"

Dupa intalnirea cu Klaus Iohannis, presedintele Statelor Unite a publicat pe Facebook un mesaj in care anunta ca Romania are un "viitor stralucit".

Donald Trump l-a laudat pe Klaus Iohannis pentru lupta anticoruptie.
Donald Trump l-a laudat pe Klaus Iohannis pentru lupta anticoruptie. "Domnule presedinte, aveti asa ceva in Romania?"

Klaus Iohannis a devenit vineri seara primul lider est-european care il intalneste pe Donald Trump la Casa Alba.

Recomandări
Bugetul pe anul 2023 arată că Guvernul mizează pe creștere mai mare decât cea anunțată de Bruxelles
Bugetul pe anul 2023 arată că Guvernul mizează pe creștere mai mare decât cea anunțată de Bruxelles

Proiectul de buget pentru anul viitor este configurat pe o creştere economică de 2,8%, în condiţiile în care şocul economic provocat de pandemie este unul dintre cele mai semnificative din istoria recentă.

Surse: Austriecii vor modificarea legii offshore ca să accepte aderarea României la spaţiului Schengen
Surse: Austriecii vor modificarea legii offshore ca să accepte aderarea României la spaţiului Schengen

Cu două zile înainte de şedinţa în care ar trebui să se ia decizia privind extinderea spaţiului Schengen România încă mai speră că Austria îşi va schimba votul.  

Ultima imagine cu actrița Kirstie Alley în viață. Ce mesaj înduioșător transmitea vedeta
Ultima imagine cu actrița Kirstie Alley în viață. Ce mesaj înduioșător transmitea vedeta

Ultima imagine cu actrița Kirstie Alley în viață. Ce mesaj înduioșător transmitea vedeta