Donald Trump l-a laudat pe Klaus Iohannis pentru lupta anticoruptie. "Domnule presedinte, aveti asa ceva in Romania?"


Ultimul update: Marti 13 Iunie 2017 06:51
Data publicarii: Sambata 10 Iunie 2017 07:45
Categorie: Stiri actuale

Klaus Iohannis a devenit vineri seara primul lider est-european care il intalneste pe Donald Trump la Casa Alba.

Cei doi presedinti au discutat despre parteneriatul strategic al Romaniei cu Statele Unite, care - potrivit lui Trump - are un viitor stralucit, dar si despre posibilitatile ca, pe viitor, aceasta relatie sa se extinda si in alte domenii, precum cel economic.

Intrebat despre o eventuala amenintare rusa pentru tarile de pe asa-numitul flanc estic, Donald Trump a spus clar - pentru prima oara - ca Statele Unite vor respecta articolul 5, din tratatul NATO, si vor proteja tarile membre ale aliantei, daca va fi necesar.

Intalnirea dintre Donald Trump si Klaus Iohannis a inceput cu o lunga strangere de mana in pragul Casei Albe. Dupa ce au schimbat cateva cuvinte, cei doi lideri s-au indreptat catre Biroul Oval.

Donald Trump, presedintele Statelor Unite: E o mare onoare sa va am oaspete. (n.r. Romania) este un aliat adevarat, o tara minunata, cu care avem o relatie foarte bun si care, dupa cum bine stiti, in ultimele momente a devenit chiar mai buna. Va multumesc foarte mult ca sunteti aici, este o onoare.
Klaus Iohannis, presedintele Romaniei: Va multumesc foarte mult, domnule presedinte. E o placere si o onoare pentru mine sa fiu aici si abia astept sa discutam despre parteneriatul nostru. Da, avem un parteneriat minunat.

Cei doi sefi de stat au aparut apoi in fata jurnalistilor care s-au adunat in gradina rozelor, de la Casa Alba.

Donald Trump, presedintele Statelor Unite: "E o onoare sa primesc la Casa Alba vizita unui prieten atat de bun al Statelor Unite. Viitorul Romaniei si cel al relatiilor romano-americane e foarte, foarte stralucit. Relatia dintre statele noastre a fost buna, insa acum e mai puternica decat oricand."

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei: "Parteneriatul cu Statele Unite au facut Romania tara de astazi, o democratie solida, cu o crestere economica solida si sustenabila. Eu si presedintele Trump am hotarat ca tarile noastre sa aiba un parteneriat mai puternic, mai bun si mai rezistent. Si asta va duce foarte curand la o intensificare a schimburilor economice."

Donald Trump a adus in discutie si contributia Romaniei la apararea comuna in cadrul NATO.

Donald Trump, presedintele Statelor Unite: "Vreau sa recunosc rolul jucat de presedintele Iohannis in angajamentul luat de Romania de a-si mari cheltuielile in aparare de la 1,4 la suta din PIB, la peste 2 procente. Speram ca si ceilalti aliati ii vor urma exemplul."


Si a oferit o asigurare pe care multi o asteptau la reuniunea NATO de la Bruxelles.

Donald Trump, presedintele Statelor Unite: "Statele Unite s-au angajat si angajez Statele Unite fata de Articolul 5. Cu siguranta suntem aici pentru a proteja".

Presedintele american a facut referire si la lupta anticoruptie din Romania

Donald Trump, presedintele Statelor Unite: "Domnule presedinte, aplaud curajul si eforturile dumneavoastra in lupta impotriva coruptiei din Romania si pentru apararea statului de drept."

In ceea ce priveste regimul de vize pentru romani si daca exista o data la care Romania ar putea fi inclusa in programul visa waiver, a parut ca Iohannis si Trump se contrazic.

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei: "Da, am vorbit despre acest aspect"

Donald Trump, presedintele Statelor Unite: "Nu am discutat, dar e un subiect care va fi abordat, in mod cert."

Inevitabil, in timpul conferintei de presa, a fost atins si subiectul audierii in Congres a fostului sef al FBI, James Comey.

Donald Trump, presedintele Statelor Unite: "Ce de maini ridicate. Dle presedinte, aveti asa ceva in Romania?"

Donald Trump a negat inca o data ca i-a cerut loialitate lui Comey sau ca i-ar fi solicitat acestuia sa puna punct anchetei care-l viza pe fostul sau consilier.

Reporter:Ati fi dispus sa spuneti asta sub juramant?
Donald Trump, presedintele Statelor Unite: Suta la suta.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO