George Maior a cerut Comisiei de control SRI audierea lui Liviu Dragnea şi a lui Victor Ponta
Ambasadorul României la Washington, George Maior a fost audiat marți de parlamentarii din Comisia de control a activităţii SRI.
George Maior a declarat marţi că a cerut Comisiei de control al SRI să reflecteze serios dacă la multiplele alegaţii privind interceptări ilegale, ofiţerii acoperiţi, incompatibili sau la presiuni asupra justiţiei trebuie să se aducă dovezi şi să fie audiate şi alte persoane, cum ar fi liderul PSD, Liviu Dragnea, şi fostul premierul Victor Ponta.
“Am cerut Comisiei să reflecteze serios dacă la multiplele alegaţii privind interceptări ilegale, ofiţeri acoperiţi, incompatibili, presiuni asupra justiţiei să se aducă dovezi şi să se audieze şi alte persoane, domnul Liviu Dragnea, Victor Ponta etc”, a spus George Maior, la finalul audierilor din Comisia SRI, conform news.ro.
El a mai spus că la audieri a fost abordat şi subiectul protocoalelor secrete şi a susţinut necesitatea acestora.
“În rest, am discutat foarte mult şi despre protocoale, de proceduri interne. Eu am susţinut necesitatea acestor protocoale, având în vedere etapa istorică prin care a trecut România. Am susţinut că Serviciul a fost întotdeauna în cadrul legii şi al Constituţiei şi că, până la urmă, puterea adevărului va prevala în faţa unor alegaţii şi chiar a unor calomnii care se mai spun”, a mai explicat el.
Cu privire la clarificarea unor aspecte privitoare la relaţia sa cu fostul şef ANI Horia Gorgescu, ambasadorul a afirmat: “Am spus că domnul Georgescu a fost un profesionist la ANI, dar că, din punct de vedere al SRI, SRI nu produce dosare, doar transmite informaţii şi că răspunderea acestor informaţii aparţine Agenţiei care le primeşte”.
George Maior a fost audiat aproximativ 4 ore în Comisia de control parlamentar a activităţii SRI, pentru a lămuri aspecte privitoare la activitatea sa din perioada în care a fost directorul SRI.
Aleşii au vrut explicaţii despre protocoalele încheiate între serviciu şi Parchetul General pe vremea când Maior conducea SRI.
Înaintea discuţiilor, ambasadorul a ţinut să declare ca a spus adevărul în legătură cu scrisoarea lui Rudolph Giuliani trimisă autorităţilor de la Bucureşti.
Maior a susţinut că demersul este o acţiune de lobby politic iniţiată de anumite forţe" care vor să apere persoane din România cu probleme penale". Acum a precizat că există un interes politic pentru ca el să plece din funcţia pe care o deţine.
"În ceea ce priveşte declaraţia pe care am făcut-o, mi-o menţin. Este concordanţă cu realitatea şi coincide cu ce spun autotiratile americane. Am spus un adevăr şi consider că am lucrat în interesul naţional. Nu înţeleg cum poate cineva să afirme că am interferat cumva în politica americană, când este vorba de persoană privată. N-am văzut nici cel mai gest, atitudine sau declaraţie din partea americană care să ne confirme acest lucru. Dacă există un interes politic pentru a pleca din această funcţie - şi văd că există - acesta este determinat de raţiuni politice care trebuie explicate. Eu nu mi le explic, nu are legătură cu diplomaţia şi cu faptul că mi-am făcut datoria în interesul naţional românesc”, a declarat George Maior.
El a menţionat că nu a discutat pe această temă cu preşedintele Klaus Iohannis, ci doar cu ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu.
Rudolph Giuliani, avocatul lui Donald Trump, fost procuror federal şi fost primar al oraşului New York, a transmis la finalul lunii august o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis şi altor oficiali români în care cerea verificarea protocoalelor Parchetul General - SRI şi stoparea presiunilor asupra judecătorilor.
Ambasadorul României în SUA, George Maior, a fost convocat pentru explicaţii în Centrala MAE, după ce a făcut declarații despre scrisoarea trimisă lui Klaus Iohannis de către Rudolph Giuliani.
George Maior a afirmat că Rudolph Giuliani este un personaj "spumos", iar scrisoarea transmisă de acesta autorităţilor române reprezintă "expresia unui lobby iniţiat de anumite forţe care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justiţia".
În replică, Ministerul Afacerilor Externe a precizat într-un comunicat de presă că poziția lui Maior nu a fost aprobată la nivelul Centralei MAE sau al Guvernului și nu reprezintă poziția MAE.
Pe 28 august, președintele Comisiei, Claudiu Manda anunţa că îl va invita la comisie pe George Maior. El a precizat că temele discuţiei cu Maior vizează subiectele aduse în atenţie de fostul şef al Agenţiei Naţionale de Integritate Horia Georgescu, după audierea fostului şef al SRI.
Manda a spus că discuţiile nu vor viza ultimele declaraţii ale lui George Maior în calitate de ambasador al României în SUA.
"Declaraţiile pe care le-a făcut în această perioadă nu vizează domeniul de activitate a Comisiei de control al activităţii SRI, aşa că nu noi avem de discutat acest subiect", a mai precizat social-democratul.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
Sursa: Agerpres, Pro TV
Etichete: SUA, ambasador, Parlament, SRI, audieri, comisie, george maior,
Dată publicare:
04-09-2018 11:10