TASS susține că ambasadorul Rusiei în România ar fi numit incidentul din București ”atac terorist”
Ambasada Rusiei la Bucureşti transmite condoleanţe apropiaţilor "bărbatului care şi-a dat foc în maşină după încercarea eşuată de a lovi porţile" reprezentanţei diplomatice.
Reacţia vine după ce o maşină condusă de un bărbat identificat ca fiind Bogdan Drăghici, preşedintele Asociaţiei TATA, cercetat şi condamnat pentru abuzuri sexuale asupra fiicei sale şi a altor copile, a intrat cu maşina în porţile sediului ambasadei, iar apoi s-a autoincendiat, decedând.
"Ambasada îşi exprimă profundele condoleanţe rudelor şi prietenilor bărbatului care şi-a dat foc în maşina după încercarea eşuată de a lovi porţile Ambasadei Rusiei în România. Trebuie să afirmăm cu regret că oricare ar fi motivele şoferului, nu există nicio îndoială că acesta a comis acest act sub influenţa unei explozii de isterie anti-rusă în legătură cu o provocare regizata în oraşul Bucea. În acest mic oraş ucrainean, nu departe de Kiev, abandonat de armata rusă în urma acordurilor încheiate la Istanbul pe 30 martie, naţionaliştii ucraineni au masacrat civili, punând vina pe personalul militar rus. De fapt, persoana respectivă a devenit victima unei propagande militare nestăpânite a regizolrilor neo-nazişti aflaţi la putere la Kiev şi a patronilor lor occidentali, care, fără să aştepte rezultatele unei examinări medico-legale şi ale mărturiei martorilor oculari, au lansat o campanie împotriva Federaţiei Ruse pe fundalul desfăşurării operaţiuni militare speciale în Ucraina", susţine ambasada.
Reprezentanţa diplomatică reia argumentele Moscovei referitoare la "imperiul minciunilor Occidentului colectiv" care necesită sacrificii sângeroase, la faptul că "tehnologia a fost elaborată de mult timp, atât în Siria în cazul provocărilor Căştilor Albe, cât şi în 2014, în timpul loviturii de stat din Ucraina („Suta Cerească”).
"În acelaşi timp, suntem convinşi că 'făcătorii de adevăr' din mass-media ucraineană şi occidentală, blogosfera vor lăsa în mod tradiţional în tăcere faptele dezvăluite de tortură a prizonierilor de război ruşi, agresiune şi crime brutale ale locuitorilor din Mariupol şi alte oraşe din Ucraina", spun reprezentanţii ambasadei.
Totodată, prezintă din nou motivele lansării a ceea ce Vladimir Putin a numit "operaţiunea militară specială din Ucraina", respectiv: protejarea populaţiei republicilor populare Doneţk şi Luhansk de la "genocidul efectuat timp de 8 ani de către neonazişti ucraineni", demilitarizarea Ucrainei, care, în opinia lor "a devenit un avanpost militar anti-rus al NATO, ameninţând securitatea" Rusiei, denazificarea Ucrainei, unde "Occidentul colectiv a tolerat în mod deliberat creşterea sentimentelor radicale de dreapta pentru a crea un proiect geopolitic „anti-Rusia”".
"Cea mai importantă prioritate, după cum a remarcat Comandantul Suprem Vladimir Putin, este evitarea victimelor civile prin toate mijloacele", conchide ambasada, precizând totodată că, în urma incidentului, niciunul dintre angajaţii Ambasadei şi forţelor de ordine române nu au fost răniţi.
Pe de altă parte, site-ul Izvestia spune că ambasadorul Rusiei în România, Valery Kuzmin, ar fi declarat, miercuri, că incidentul fi numit un atac terorist.
„Astăzi, dimineața devreme, a avut loc de fapt un atac terorist, deși există multe circumstanțe care fac acest incident mai greu de înțeles”, ar fi spus el la postul de televiziune Rossiya-24, potrivit agenției de presă rusească, controlată de stat, TASS.
Amintim că, miercuri dimineață, un bărbat, care ar fi - conform surselor - Bogdan Drăghici, fostul președinte al Alianței TATA, a intrat cu mașina în gardul reprezentanței diplomatice, iar când a fost somat de jandarmi să coboare a aprins o brichetă și vehiculul a explodat, spun surse din anchetă.
Citește și Care este ultimul mesaj postat de Bogdan Drăghici înainte să se sinucidă