"Am vazut cum e sa mori de foame". Povestile sarmanilor pentru care ultimele nopti au fost cele mai grele din aceasta iarna
Pe un asemenea ger pentru unii oameni o mana de ajutor poate face diferenta dintre viata si moarte.
In Bucuresti, unde au fost minus 12 grade, 600 de sarmani au fost luati de pe strazi si dusi in centre sociale. Acolo, primesc o farfurie de mancare si caldura. Identificarea celor fara locuinta este facuta de politia locala si va continua si in zilele urmatoare.
Ultimele doua nopti au fost pentru oamenii strazii cele mai grele din aceasta iarna. Adapostiti prin canale sau scari de bloc, nu mai sperau sa prinda o noua zi. Politistii locali din Bucuresti i-au dus pe cei care au vrut intr-unul dintre cele trei centre sociale din capitala. La Pallady, de pilda, sunt adapostiti peste 600 de sarmani, fiecare cu povestea lui.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Virgil are 60 de ani si a lucrat o viata intreaga in agricultura. A ajuns pe strazi, dupa ce familia l-a gonit din casa. Acum traieste din mila altora. Politistii locali l-au gasit dormind pe o banca, in ger, mai mult mort decat viu.
“Am vazut cum e sa mori de foame. Nu am mancat 4 zile si a 4-a zi ma uitam in jur sa vad daca mai traiesc”, spune Virgil.
Si pe Constantin Codreanu l-a gonit frigul din strada in centru. A fost sportiv de performanta si se considera calit, numai ca gerul nu iarta pe nimeni.
Chiar daca a avut o cariera de succes si a castigat medalii ca antrenor de tir cu arcul, in momentul in care a ajuns la pensie, nu i-au mai ajuns banii sa-si achite chiria pentru camaruta in care locuia si a ramas pe drumuri.
"Am dormit si pe strada am fost boschetar cum se zice, homeless, omul zapezii ca a inceput de ieri sa ninga. Am dormit si in parc..vara poti dar acum...", a povestit Constantin.
Chiar daca le e bine in centru, strada ii cheama inapoi. De cele mai multe ori, dupa ce primesc mancare calda, sarmanii se intorc in strada, chiar si atunci cand frigul musca din ei.
Ii linisteste gandul ca se pot intoarce oricand la centru. Pentru ca si la noapte in Bucuresti se anunta temperaturi scazute, politistii si ambulantele sunt in alerta. Cel mai mare pericol in cazul lor e hipotermia. Se instaleaza atunci cand temperatura corpului scade sub 37 de grade. Este imediat afectata circulatia sangelui, scade ritmul inimii si se instaleaza coma.