Ninsorile au creat probleme pe drumurile din Romania. Numerele de telefon la care puteti anunta eventualele probleme
La ora 10:00, Autostrada Bucuresti-Pitesti a fost inchisa aproape o jumatate de ora din cauza unui TIR care a derapat si s-a pus de-a curmezisul pe sensul spre Capitala.
Primarul general interimar Razvan Sava le-a cerut operatorilor de salubritate, la Comandamentul de iarna convocat marti dimineata, sa intervina pentru degajarea zapezii de pe trotuare si sa asigure caile de acces catre spitale.
"Traficul rutier se desfasoara in conditii de iarna in Bucuresti, marti dimineata, nefiind inregistrate blocaje sau alte incidente in trafic. Utilajele firmelor de deszapezire au inceput, de la ora 7,30, interventia pe arterele secundare si pentru degajarea zapezii de pe trotuare. Interventia pe bulevardele principale va fi reluata dupa ora 10,30, atunci cand traficul rutier incepe sa se reduca in intensitate", se arata intr-un comunicat al PMB.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Primarul interimar al Capitalei a cerut Politiei Locale sa sanctioneze pe cei care au actionat necorespunzator pentru curatarea strazilor si trotuarelor din Bucuresti.
"Imediat ce inceteaza ninsoarea aveti obligatia de a iesi pe toate cele 450 de strazi care reprezinta urgenta intai. Acolo unde nu se circula sau este zapada, fie ca este vorba de carosabil sau trotuar, dati amenzi", a declarat primarul general interimar Razvan Sava.
Potrivit PMB, prioritate pentru deszapezire au podurile, pantele, pasajele rutiere, urmand ca apoi sa se intervina pe traseele pe care circula mijloacele de transport in comun. Tot la urgenta se va actiona pentru deblocarea arterelor situate in perimetrul spitalelor si altor obiective sociale de interes public. Odata finalizata interventia pe aceste obiective, se va interveni pe arterele secundare.
Primaria Capitalei atentioneaza proprietarii de cladiri sau spatii comerciale ca au obligatia de a inlatura zapada depusa pe trotuarele din fata imobilelor pe care le detin. Conform hotararii CGMB 120/ 2010, proprietarii de imobile au obligatia sa inlature zapada, gheata si turturii formati in perimetrul cladirilor pe care le detin, in maximum 24 de ore de la incetarea ninsorii. Nerespectarea acestei obligatii se sanctioneaza cu amenzi de la 200 la 500 de lei pentru persoane fizice si de la 500 la 2.000 de lei pentru persoane juridice.
Pentru eventuale probleme generate de inghet sau ninsoare, Primaria Capitalei a pus la dispozitie numerele de dispecerat 0800.800.868 si 021.9844.
Bucurestenii pot sa sesizeze la aceste numere de telefon prezenta pe strada sau in scarile blocurilor a unor persoane fara adapost, pentru ca acestea sa fie preluate de Politia Locala si transportate la unul dintre centrele sociale ale Capitalei.
Prima rasuflare mai serioasa a iernii a prins Romania ca intr-o menghina. Trist este, ca in anul 2016, inca mor oameni de frig. O femeie din Gorj si un barbat din Galati n-au trecut peste socul temperaturilor scazute.
Meteorologii au emis, marti, atentionari nowcasting Cod Galben de polei si burnita, valabile pentru urmatoarele ore, pe raza judetelor Maramures, Constanta si Tulcea.
Potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie /ANM/, pana la ora 10,20, local, in sud vestul judetului Maramures, inclusiv municipiul Baia Mare, se va semnala polei si izolat burnita, iar pana la ora 9,25, local, in judetele Constanta si Tulcea vor fi precipitatii mixte si depuneri de polei.
Avertizarile de fenomene periculoase imediate nowcasting se emit pentru o perioada de maximum sase ore, precizeaza ANM.
Acest val de aer polar a venit dupa ce in luna decembrie a fost cald ca primavara. Dintr-o data sunt cu 15 grade mai putin, peste tot.
Luni dimineata, la Cluj, s-au inregistrat -15 grade. Cei care s-au asezat la coada ca sa-si innoiasca abonamentele de autobuz au simtit ca se fac stana de piatra.
Student: "Am inghetat, mi-au inghetat si ochii si stau de doar 20 de minute. Nici nu stiu cate grade sunt afara. M-am echipat destul de bine dar tot mi-e frig."
La fel au patit si cei care s-au grabit sa isi plateasca taxele si impozitele.
Barbat: "Am inghetat, dar trebuia sa vin ca plec din tara si trebuie sa-mi achit toate datoriile."
Numai la Cluj, municipalitatea a adunat de pe strazi 19 oameni fara adapost.
In judetul Caras-Severin frigul a lucrat ca un artist. Cascada Bigar, una dintre cele mai frumoase din Romania, a inghetat iar apa s-a transformat in turturi.
Valul de aer polar s-a abatut si asupra Moldovei. La Iasi, in statiile de tramvai oamenii abia mai puteau sa respire.
Din pacate, gerul cumplit de noaptea trecuta a facut doua victime. Este vorba despre o femeie din Gorj dar si despre un barbat din Galati care lucra ca paznic la o ferma din apropierea orasului. Trupul neinsufletit al barbatului de 59 de ani a fost gasit pe marginea acestui canal, la doar cateva zeci de metri de baraca in care se adapostea pe timpul noptii.
Femeia in varsta de 44 de ani din comuna Bustuchin a decedat la Spitalul Orasenesc Targu-Carbunesti din cauza hipotermiei. Ea a fost adusa la spital in stop cardio-respirator, iar in ciuda manevrelor de resuscitare nu a putut fi salvata.
Serviciul de Ambulanta a transportat numai in ultima noapte 8 oameni ai strazii la Spitalul de Urgenta si la un centru de profil.
In judetul Bacau, gerul a adus si primii turturi pe la stresini. In sate, localnicii isi tin animalele in grajduri cu usile inchise si cu paturi in geam. Si aici, azi noapte, temperaturile au coborat pana spre -17 grade.
Din cauza gerului muscator oamenii din Vaslui s-au trezit cu noaptea in cap si primul lor gand a fost sa intre in grajduri.
Meteorologii au emis deja o alta informare, insa de aceasta data de ninsori, precipitatii mixte si depuneri de polei care este valabila incepand de luni, de la ora 18.00 pana marti la ora 12 si care vizeaza Oltenia, Muntenia si Dobrogea. Si la noapte temperaturile scad pana la -13 grade.
Taximetristii din Capitala au profitat de ger
Inca de duminica seara, ninsoarea i-a incurcat pe bucuresteni: cea mai dificila aventura a fost gasirea unui taxi! Si culmea e ca multi dintre soferi au profitat de situatie si au dublat sau chiar au triplat tarifele.
La minus 11 grade Celsius, cat s-au intregistrat luni-noapte in Bucuresti, zeci de oameni au dardait pe strazi, in incercarea de a gasi un taxi. Pe aplicatii nu raspundea nimeni, iar la dispecerate raspunsul a fost mereu aceleasi: nu sunt masini libere. Cei care au vrut sa plece din fata Garii de Nord, de pilda, fara sa faca o comanda, s-au izbit de o alta problema.
Tanara: "Taxiurile nu ne iau decat cu tarif mult mai mare. Noi mergem in Lujerului, unde cursa costa 8 lei, si au zis ca ne duc pentru 25."
Tanar: "E prestabilit. E ori 20, ori 25. Daca nu accepti, nu te ia, pur si simplu. N-ai ce sa faci..."
In fata camerelor de filmat, unii au incercat, discret, sa se eschiveze. Un barbat recunoaste la inceput ca este taximetrist, apoi se razgandeste.
Calator: "Dumneata esti cu taxiul aici, doamna ne-a intrebat de ce ne-ai refuzat."
Sofer: "Nu de ce v-am refuzat, aveti aici inauntru aparate de facut comanda."
Reporter: "Dvs. cu ce tarif mergeti?"
Sofer: "Eu nu sunt. Eu sunt cu autocarul de Constanta..."
Si alti tineri care in miez de noapte au iesit de la mall s-au confruntat cu aceeasi problema.
Tanar: "De 10 minute stam. Am incercat pe aplicatie, dar nu e nimeni liber."
Tanar: "Pana la Dristor. 10 -15 lei face, ne-au cerut 20-30 de lei."
Taximetrist: "Nu facem fata comenzilor, in seara aceasta a fost mai greu."
Din cauza ninsorii, pe strazile din Capitala s-a circulat cu dificultate.
Sofer: "In unele locuri unde nu a dat cu sare sau ce trebuie sa dea, te duci cu viteza mica si... te duci."
Sofer: "Vedeti si dvs. ce este pe jos: zapada, gheata, aluneca, se merge incet. E inevitabil sa derapezi, fara sa vrei."
Pentru a preintampina problemele, Ministerul Afacerilor Interne a organizat la Bucuresti un comandament de iarna. Autoritatile centrale au cerut primarilor si prefectilor sa se asigure ca azilele de noapte sunt functionale.
Raed Arafat, secretar de stat MAI: "La unitatile de primiri urgente, rugamintea este daca se prezinta astfel de persoane sa nu fie trimise in strada in cursul noptii."
Ion Sandu, directorul ANM: "ANM este posibil sa emita, din nou, cod galben sau informare, pentru ca mai cedeaza vantul, dar vor continua ninsorile in partea de sud si sud vest."
De marti, spun specialistii, scapam de ger, dar apar precipitatii sub forma de ploaie, iar in unele zone se va forma polei.