Am putea fi serviți la restaurante de tot mai mulți străini: pakistanezi, nepalezi, sau thailandezi. Care este motivul
În vara care se apropie, la terase și restaurante am putea fi serviți de tot mai mulți străini: pakistanezi, nepalezi, sau thailandezi.
În timp ce se relaxează măsurile, și industria ospitalității se pregătește să primească mai mulți clienți, patronii localurilor se confruntă cu o criză acută de personal și sunt nevoiți să aducă muncitori din alte țări. Și asta pentru că în pandemie cei calificați s-au angajat în domenii mai puțin afectate de criză.
Costi este proprietarul unui restaurant din Braşov. L-am găsit servind clienţii pentru că nu găseşte oameni să-i angajeze. Asta în condiţiile în care, de pildă, în 2019, avea o listă de aşteptare pentru că cererea era foarte mare. Acum face demersuri la AJOFM pentru a aduce din Pakistan doi ospătari, un barman şi un bucătar.
Alegeri 2024
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
Costi Bertea, proprietar restaurant: "De ce îmi e teamă mie..când vine un bucătar de al nostru putem să îl verificăm o zi două, îl văd în bucătărie cum se mişca, pe când de acolo ţi l-a adus şi ăla e, ţi-l poate schimba dacă nu e pe gustul meu, dar durează o să fie greu să ne înţelegem în limba engleză, să îi explici omului ce înseamnă omletă ţărănească".
Şi Ştefan are nevoie de 12 bucătari care vor veni din...Nepal.
Ştefan Gleveșanu, proprietar restaurant: "Întotdeauna am preferat să lucrez cu oameni din ţară şi să ofer salarii destul de bune pentru acest domeniu, dar găseşti tot mai greu în ţară".
Ca să poată angaja străini, patronii localurilor trebuie să le asigure cazare şi să plătească o taxă de peste o mie de euro firmelor de recrutare pentru fiecare muncitor. Aceştia vin gata şcoliţi.
Cristina Mihai, reprezentant firmă de intermediere forţa de muncă: "Majoritatea angajaţilor din acest sector s-au reprofilat, unii au plecat în străinătate, alţii s-au reprofilat pe plan local şi de aceea a fost nevoie să se suplinească din spaţiul non ue, din Sri Lanka şi Nepal".
Călin Ile, preşedintele Federaţiei Industriei Hotaliere din România: ”Pe lângă efortul antreprenorilor, avem nevoie şi de un stimul de la stat pentru a atrage forţa de muncă. Avem şansa de a atrage o parte din cei care au lucrat înainte de criză în diaspora şi s-au întors acasă în pandemie".
Mii de locuri de muncă sunt disponibile şi pe litoral. Aproape toate hotelurile şi restaurantele deschise au anunţuri de angajare. Se caută personal în recepţie, pentru restaurante, dar şi pentru terasele amenajate pe plajă. Cel mai mic salariu porneşte de la 2.350 de lei brut pentru o persoană fără calificare.
În prezent, în evidenţele agenţiei naţionale de ocupare a forţei de muncă, sunt 822 de oferte de muncă în domeniul ospitalităţii.
Corina Scarlat Şef Serviciu Comunicare ANOFM: "Peste 360 erau lucrători în bucătărie, ajutor de bucătar, erau şi oferte de locuri de muncă pentru ospătari, recepţioner, şef de recepţie, cameristă de hotel".
Dacă în 2019 industria ospitalităţii număra 400 de mii de angajaţi, acum mai are doar 280 de mii. Cifrele de afaceri pentru firmele de profil au scăzut anul trecut cu până la 80 la sută.
Sursa: Pro TV
Etichete: angajati, straini, restaurante, horeca, locuri de munca, anofm,
Dată publicare:
10-05-2021 20:21