Alternative pentru masa de Crăciun. Cu ce recomandă nutriționiștii să înlocuim porcul
Mai este o lună până la Crăciun, dar mulți se gândesc deja la ce fel de carne vor găti de sărbători. Cei care vor să nu se îngrașe, după mesele festive, își rezervă la fermieri carne de porc mistreț, de cerb sau de curcan.
Nutriționiștii spun că este o alegere bună. Această carne este slabă în grăsimi, dar bogată în minerale și vitamine.
Direcţia Silvică Iaşi vinde porcii mistreţi vânaţi săptămâna trecută, cu preţuri între 8 şi 10 lei kilogramul. Masculii adulţi, sunt cei mai ieftini, iar clienţii sunt din toată ţara.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Florin Vechiu, cumpărător: „O să încercăm să luăm o jumătate de porc, vreo 70 kg facem pastramă, tochitură, cârnaţi, carne la grătar."
Daniel Șuhani, reprezentant Direcția Silvică Iași: „Cei care au cumpărat de la noi ştiu că este o carne bună, o carne ecologică, întrucât mistreţul mănâncă ce găseşte în pădure, iar pădurea este curată."
Carnea de mistreţ se deosebeşte de cea de porc domestic nu doar prin aromă, ci şi prin valorile nutritionate. Este mult mai săracă în grăsimi şi are mai multe vitamine şi minerale.
Adina Rusu, nutriționist: „Are mai multă proteina, este mai bogată, proteina este de calitate, are aminoacizi esențiali, pe care organismul nostru nu-i poate produce."
O altă soluţie pentru cei care vor să înlocuiască porcul în meniul de Crăciun este carnea de cerb ori căprioara, din care pot fi preparate tot felul de specialităţi.
„Căprioara nefiind un animal cu grăsime multă, carnea prezintă mai multă proteina şi mai puţină grăsime. Şi la fel proteina este de foarte bună calitate, cu aminoacizi esenţiali", a adăugat Adina Rusu.
În Dobrogea, zonă afectată grav de pesta porcină, sunt tot mai căutate şi fermele de curcani. Mulţi clienţi au început deja să îşi facă programări.
Carnea de curcan este mai slabă decât cea de porc, iar nutriționiștii susţin că are şi mai puţin colesterol. Kilogramul de curcan se vinde cu 22 de lei.