Primul magazin de stat dedicat vânzării de lactate şi carne riscă să se închidă
Vă era dor de magazine cu galantare goale, ca pe vremea comunismului? Ei bine, puteţi găsi unul în Sibiu.
Primul magazin de stat dedicat vânzării de lactate şi carne autohtone, riscă să pună lacătul pe ușă la nici două luni de la inaugurare.
Planul, generos pe hârtie, era ca producătorii certificaţi să-și vândă marfa, fără taxele impuse de supermaketuri.
Şi numai după ce calitatea produselor era verificată de specialiştii casei de comerţ. Doar că oamenii s-au trezit că statul i-a lăsat şi fără produse şi fără bani.
Nu doar producătorii sunt dezamăgiţi, ci şi clienţii, care se obişnuiseră cu marfa de calitate.
Magazinul, gândit după modelul Gostat de odinioară, a fost inaugurat cu fast în Sibiu, la începutul lunii octombrie.
Schema era simplă: producătorul îşi primeşte banii după ce brânza şi carnea sunt vândute. Cei şase temerari care au bătut palma cu statul s-au trezit însă şi fără produse şi fără bani.
Cinci dintre ei s-au retras din proiect, iar magazinul seamănă acum într-adevăr cu unul comunist: galantarele... sunt goale.
Vânzătoare: „Avem din al doilea producător ce rămas şi o doamnă producător care zice că aduce, că îşi asumă răspunderea, nu îi e frică că nu îşi primeşte banii, ca ceilalţi."
Reporter: "Ceilalţi de ce nu au mai venit?"
Vânzătoare: "Au o teamă că nu şi-ar primi banii. Intră multă lume, puţin dezamăgită că nu sunt produse."
Elena Baciu, producător de brânză: „Eu am dus în continuare, sper că ni se face plata, am promisiuni."
Reporter: "Aveţi încredere în continuare?"
Elena Baciu: "Nu mi s-a făcut plată cu nimic, nu am primit nimic. În contractul care îl avem cu ei au zis la 15 zile. Dar au cam trecut. La 15 zile dar a trecut o lună."
Comercianţii vechi spun că soarta magazinului de stat era previzibilă.
Livia Voinică, producător: „Cel mai bine marfa şi-o vinde cine o face, producătorul ştie să şi-o prezinte. De la început am văzut că ceva nu e serios."
Reporter: "Nu aţi avut încredere?"
Livia Voinică: "Nu, n-am avut încredere."
Ilean Ivan, producător din piaţă: „Nu ne-a tentat. Telemeaua acolo era 24 şi aia veche 34-35, noi o dăm cu 30. Nouă ne trebuie banii acuma mai cu seamă iarna pentru porumb la animale, la ciobani, ne trebuie bani tot timpul."
Clientă: "Păcat, să ştiţi că era cu produse de bivoliţă, smântână de bivoliţă, cum era scump dar era bun."
Actualul ministru al Agriculturii, Nechita-Adrian Oros, a trimis Corpul de control pentru a verifica situația magazinelor deschise de predecesorul său, Petre Daea. Asta după ce persoane din Consiliul de Administraţie al magazinelor Unirea i-ar fi transmis că acolo sunt "probleme cu iz penal".
Până în prezent, doar în Capitală a mai fost deschis un astfel de magazin produse tradiţionale.