Semințele de in ne feresc de viroze respiratorii. Cum se consumă corect
O scurtă plimbare - cât de cât calculată - printre nelimitatele resurse online ne spune că, în post, când uităm de carne, putem să ne luăm grăsimile bune din semințe.
Și ne referim la acizii grași esențiali omega 3 și omega 6 pe care ar trebui să ni-i furnizeze o porție de semințe de în, spre exemplu, într-o salată.
Biologia, însă, ridică două degete și se cere la tablă. Omega 3 poate fi absorbit și folosit doar dintr-o sursă animală, care a consumat vegetalele ce-l conțin. Așa că, din păcate, dacă le consumați în acest scop, o faceți de pomană.
Semințele de în. Înainte de consumul ca atare ori înainte de a le mixa în aluat, lăsați-le minimum 30 de minute în apă. Intră în reacția de descompunere și eliberează în aer o substanță toxică. Abia apoi le consumați în siguranță.
Andreea Groza, corespondent: “Fără aportul prealabil al apei, semințele de în înseamnă sunt toxice ca o țigară!”
Universitatea de Medicină și Farmacie, specialitatea farmacognozie, adică știința plantelor:
Prof. univ. dr. Cerasela Gard, Facultatea de Medicină și Farmacie: “Sămânța în organism se descompune și eliberează un rest de moleculă care împiedică oxigenarea celulară. Acidul cianhidric este cunoscut pentru toxicitatea pe care o are, dezvoltă în organimsm niște compuși și cresc nivelule unor derivați în sânge și urină, astfel încât la analize persoana poate fi considerată cel mai înrăit fumător. Sunt niște tiocianați care cresc în urină și sânge similar fumătorilor înrăiți!”
Andreea Groza, corespondent: “Ce legătură există între iarbă și algele din rău? Amândouă sunt verzi, asta este evident! Și conțin cantități impresionante de omega 3 dar, ipotetic vorbind, oricât de multă iarbă aș consuma, oricât de multe alge , nu mi-aș lua niciodată cantitaea de omega 3 necesară. Aceasta deoarece fiziologia umană funcționează după reguli care au fost deja stabilite.”
Dr. Mihaela Bilic, medic primar nutriție: “Sunt multe substanțe nutritive pe care noi nu le putem metaboliza și absorbi. Pe primul loc e omega 3, care e un acid gras pe care corpul nostru nu îl poate produce . Există omega 3 în iarbă, în semințele de in, dar degeaba mâncăm semințe, pentru că omega 3 este inutilizabil. Omega 3 utilizabil provine din peștele gras și carnea de porc, porcul care a mâncat iarbă.”
Și, totuși, semințele de in, ținute în apă în prealabil și puse într-o salată sau în pâine sunt excelente. Aceasta pentru că au fibre solubile și insolubile. Ne feresc de viroze respiratorii.
Profesorul de imunologie Veronica Lazăr ne explică cum apără chiar mucoasele din nas, gât, traiectul respirator. Unde găsim anticorpi numiți imunoglobulină A secretorie.
Prof. univ. dr. Veronica Lazăr, Facultate Biologie, Univ. din București: “Imunoglobulina A are un rol important la nivelul mucoasei. Cuplandu-se cu aceste substanțe străine, le împiedică să adere la celulele gazdei, fenomenul se numește excludere imună.”
Firele din frunze, semințe, legume, fructe, cereale sunt descompuse de bacteriile din intestine până la particule infime, care trec în sânge. Odată ce intră în circulație, sunt factori de creștere tocmai pentru apărarea imunitară de la porțile de intrare - nas ori gură.