Aliniere extrem de rară a celor mai mari planete în ziua Solstițiului de iarnă

22-12-2020 08:40


Luni este cea mai scurtă zi din an, solstițiul de iarnă care semnifică începutul iernii astronomice. Momentul special a fost marcat și de „alinierea planetelor” Jupiter și Saturn, un fenomen rar, care se produce o dată la 20 de ani.

Cele două astre, cu alaiul lor de sateliți, au fost atât de apropiate încât păreau un astru dublu, asemănător cu Steaua Magică de la Bethleem. Iar totul s-a întâmplat în magica săptămână a nașterii Domnului.

Solstiţiu înseamnă cu alte cuvinte, că soarele stă pentru un scurt moment pe loc. Apoi ziua începe să crească, iar noaptea să scadă, timp de trei luni, până vor deveni egale. Momentul are loc anual, pe 21 decembrie, şi marchează iarna astronomică. În România s-a întâmplat la prânz, la ora 12 şi 2 minute. Aceasta este şi cea mai scurtă zi din an: are doar 8 ore şi 50 de minute, în timp ce noaptea va avea 15 ore şi 10 minute.

Anul acesta, evenimentul este dublat de "Marea Conjuncţie" a planetelor Jupiter şi Saturn, care se întâlnesc pe cer o dată la 20 de ani, însă foarte rar atât de aproape.

Cele două planete se află atât de aproape una de cealaltă încât, de pe Pământ, s-au văzut că o stea dublă, strălucitoare, cu toate că în spaţiu distanţa dintre ele a fost de 700 de milioane de kilometri. Jupiter, de exemplu, are 79 de sateliţi, iar Saturn 82. Când s-au întâlnit, aveau şi alaiul de sateliţi după ele. Dacă s-ar putea vedea prin telescop toți cei 161 de sateliți, am observa cum se amestecă, dar, în funcție de planeta de care aparțin, au viteze diferite. O conjuncţie asemănătoare a avut loc acum aproape 400 de ani, în 1623, iar fenomenul se va repeta abia în martie 2080.

Apropierea maximă a fost vizibilă de pe pământ între ora 17.00 şi 18.30 şi, în funcţie de locul în care s-a aflat fiecare, ar fi trebuit să vedem, deasupra orizontului, în direcţia sud-vest, două stele, una mai strălucitoare decât cealaltă. Din păcate, în România, cerul a fost noros, iar momentul nu a putut fi observat foarte bine. Însă duminică, meteorologii de la staţia Vf. Omu au suprins astrele de la peste 2500 de m altitudine.

Unii aseamănă conjuncția planetelor Jupiter şi Saturn cu Steaua Magilor din Bethleem, însă nu este altceva decât o coincidenţă, spun astronomii.

Fenomenul astronomic se va produce şi pe 31 octombrie 2040, dar şi în aprilie 2060.

 

 


VIDEO PROTVPLUS.RO