Ministrul Justiției, Alina Gorghiu: ”În România sunt milioane de consumatori de droguri. Trebuie să fie ajutaţi să scape”
Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat, vineri, că în România sunt "milioane de consumatori de droguri", iar aceşti oameni nu pot fi băgaţi cu toţii la închisoare, ci trebuie ajutaţi să scape de această problemă.
"Gândiţi-vă că în România sunt milioane de consumatori şi cred că ei trebuie să fie ajutaţi să scape. Nu putem să băgăm în puşcărie milioane de oameni pentru că ei consumă droguri. Important este să îi ajutăm să scape de această adicţie", a afirmat Alina Gorghiu, la un post TV, conform Agerpres.
Ea a arătat că procurorii DIICOT sunt copleşiţi în prezent de numărul foarte mare de dosare pe tematica droguri, însă cele mai multe dintre aceste dosare sunt pentru deţinerea de cantităţi mici, pentru consum propriu. Gorghiu a adăugat că este vorba în cele mai multe din aceste cazuri de către tineri şi dacă nu au antecedente şi o conduită bună în rest se dispune de către procuror neînceperea urmăririi penale. Pe de altă parte, legislaţia nu poate impune ca aceşti tineri să fie evaluaţi şi consiliaţi de către specialiştii Agenţiei Naţionale Antidrog, iar cei mai mulţi dintre ei nici nu acceptă această evaluare, după cum a spus ministrul Justiţiei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Această temă, a drogurilor, este una care, din păcate, afectează România la nivel de flagel, dar nu numai România, afectează şi întreg mapamondul. Noi suntem în a doua parte a clasamentului cu privire la fenomenul drogurilor, însă nu ne încălzeşte cu nimic acest lucru. (...) În 2010 vorbeam de 6.000 de dosare legate de tematica drogurilor, în 2015 - 8.700 de dosare, pentru ca anul acesta, doar în primele opt luni să avem 20.000 de dosare. Dar ele trebuie puse în context, pentru că DIICOT, care are competenţa exclusivă pe tematica droguri, are 190 de procurori care sunt în problemele acestea legate de criminalitate organizată. (...) Dacă de mâine aceşti 190 de procurori nu s-ar mai ocupa de nicio altă infracţiune din competenţa DIICOT, ci exclusiv de aceste 20.000 de dosare, tot ar veni 105 dosare pe fiecare procuror. (...) Ca atare, trebuie să ne ocupăm cu prioritate de dosarele de trafic de droguri, de marile reţele", a afirmat Gorghiu.
Conform acesteia, ar trebui pus un accent mai mare pe prevenţia şi tratarea consumatorilor de droguri, printr-o creştere a capacităţii instituţiilor care au în gestiune aceste probleme, iar în privinţa combaterii traficului de droguri trebuie mărit numărul de procurori din structura specializată a DIICOT.
Gorghiu propune un registru al traficanților de droguri
De asemenea, ministrul Justiţiei a afirmat că ar trebui făcut un registru naţional al traficanţilor de droguri, pentru a fi mai bine monitorizaţi şi pentru a preveni recidiva, în condiţiile în care dintre traficanţii de droguri aflaţi în penitenciare în prezent în jur de 65% sunt recidivişti.
"Poate n-ar fi rău să facem un registru al traficanţilor de droguri, astfel încât să putem să integrăm toate aceste persoane care se ocupă de acest tip de criminalitate. Este un mijloc prin care s-ar cunoaşte, supraveghea şi identifica operativ aceste persoane, care au comis infracţiuni în sfera traficului de droguri şi care ar fi o soluţie bună pentru a preveni potenţiale recidive", a spus Alina Gorghiu.
Conform ministrului, în penitenciare sunt 1.100 de persoane care execută pedepse pentru infracţiuni din sfera traficului de droguri, iar dintre acestea 709 sunt recidivişti cu antecedente penale pe infracţiuni din aceeaşi categorie.
În opinia ministrului Justiţiei s-a dat un semnal foarte clar de către preşedintele Klaus Iohannis prin includerea subiectului traficului de droguri pe agenda următoarei şedinţe a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării că este vorba de o problemă de securitate naţională, iar fiecare instituţie cu atribuţii în domeniu trebuie să o trateze ca atare şi să vină cu propuneri şi măsuri pentru combaterea flagelului.
Alina Gorghiu a fost întrebată dacă este de acord cu declaraţia premierului Marcel Ciolacu despre faptul că în România prosperă clanurile mafiote. Ea a răspuns că afirmaţia prim-ministrului se bazează pe informaţii reale pe care şeful Guvernului le deţine şi că sunt multe reţele de criminalitate organizată care încă nu au fost destructurate. "Eu vă pot spune însă de alte reţele, care, cu acţiunea constantă a DIICOT, a colegilor procurori, au fost trimise în puşcărie. Vă dau exemplu - cea mai mare captură din ultima săptămână a fost de 30 kg de droguri de mare risc, de tip Cristal, cele consumate şi de Vlad Pascu. A mai fost o captură de trei milioane de euro în vamă, la Dolj, la Bechet, de substanţe psihoactive", a evidenţiat Alina Gorghiu.
Ea a subliniat că fenomenul combaterii traficului de droguri este unul foarte dinamic, având în vedere că în fiecare săptămână apar noi substanţe psihoactive, iar 98% dintre acestea nu se pot detecta nici prin analizele de sânge.
Sursa: Agerpres
Etichete: droguri, sanatate, politica, alina gorghiu, myimpact,
Dată publicare:
16-09-2023 07:01