Alina Gorghiu, chemata la Curtea de Apel sa dea declaratii in dosarul in care Mihail Vlasov este acuzat de coruptie

×
Codul embed a fost copiat

Copresedintele PNL, Alina Gorghiu, si-a inceput saptamana cu un drum la Curtea de Apel Bucuresti. Ea a fost chemata ca sa dea declaratii in dosarul in care Mihail Vlasov, fostul presedinte al Camerei de Comert si Industrii, este acuzat de coruptie.

Mihail Vlasov este acuzat ca i-a solicitat fostului deputat Mircea Grosaru sa ii sustina interesele prin promovarea unui proiect de lege care prevedea trecerea Registrului Comertului de la Ministerul Justitiei la CCIR.

De asemenea, Vlasov ar fi incercat sa influenteze mai multi parlamentari - Florin Iordache, Alina Gorghiu si Aurel Vainer - in vederea semnarii si sustinerii proiectului de lege.

"Dupa cum stiti, am fost martora in dosarul legat de initiativa legislativa privind preluarea Registrului Comertului de la Ministerul Justitiei catre Camera de Comert si Industrie. Au fost cateva minute care tin de obligatia mea cetateneasca de a depune marturie in legatura cu absolut orice speta esti solicitat. Si daca vedeam un accident pe strada, sa stiti ca tot aici trebuia sa vin sa depun marturie. Au fost niste declaratii scurte, pentru ca nu cunosc despre speta in sine, despre vreo fapta penala in acest dosar. Am explicat doamnei judecator care este procedura, cum se semneaza o initiativa, a fost respinsa aceasta initiativa. Din nefericire, nu am alte date suplimentare despre fapte penale care se imputa unui coleg deputat", le-a spus Alina Gorghiu jurnalistilor, la iesirea din sala de judecata.

Gorghiu a recunoscut ca a vorbit cu Mihail Vlasov de cateva ori intr-un an. "Nu a fost niciun fel de presiune pe acest subiect, asa cum incearca unii sa spuna", a adaugat ea. "Aceasta initiativa legislativa nu mi-a fost data sau sugerata de catre cei de la Camera de Comert, ci unul dintre colegii parlamentari a venit cu aceasta initiativa. Nimic senzational in ea. Imi pare rau ca o initiativa parlamentara semnata cu buna-credinta de unii parlamentari este subiectul unui asemenea proces, pentru ca altii au inteles sa faca si alte lucruri in cauza. Nu stiu daca este adevarat sau nu. Este obiectivul instantei sa constate daca este sau nu adevarat acest lucru. Eu mi-am facut datoria. Am depus aceasta marturie", a spus Alina Gorghiu.

Citește și
Laura Codruta Kovesi
Ministrul Justitiei a facut propunerea pentru sefia DNA. Ce se va intampla cu mandatul Laurei Codruta Kovesi
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

In sala de judecata, Alina Gorghiu a relatat ca fost solicitata de catre deputatul Florin Iordache sa sustina acel proiect de lege privind trecerea Registrului Comertului in subordinea Camerei de Comert. "Initiativa legislativa nu mi se pare una de natura sa genereze vreun prejudiciu. Daca ma intrebati ce prevede proiectul, nu pot sa dau foarte multe detalii. Nu am inteles ca prin el s-ar prejudicia in vreun fel vreo institutie publica, mai ales ca anterior Registrul Comertului a fost in competenta camerelor de comert. Stiu ca proiectul a fost respins atat in Comisia juridica, cat si la deputati. Nu stiu daca am informat grupul PNL despre sustinerea mea in legatura cu acest proiect, dar nu era obligatoriu. Demersul este unul corect, atat timp cat nu se cer anumite lucruri. Nu exista nicio interdictie pentru un parlamentar de a prelua individual de la ONG-uri sau sindicate anumite tematici si sa le transforme in initiative legislative, atat timp cat pentru acest demers nu se fac promisiuni sau solicitari de alta natura", a declarat Gorghiu.

Mihail Vlasov, avocat in Baroul Iasi si fost presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), a fost trimis in judecata de DNA in iunie 2015, pentru savarsirea infractiunii de dare de mita. Procurorii sustin ca, pe 26 februarie 2013, Mihail Vlasov, in calitate de presedinte al Colegiului de Conducere al CCIR, i-a solicitat fostului deputat Mircea Grosaru sa ii sustina interesele prin promovarea unui proiect de act normativ intitulat 'Lege privind registratorii comerciali si activitatea de inregistrare in registrul comertului'.

"Solicitarea a fost formulata in contextul demersurilor inculpatului de a influenta adoptarea unui act normativ prin care Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) sa poata prelua Oficiului National al Registrului Comertului. Scopul determinant al acestui demers legislativ il reprezenta controlarea veniturilor obtinute din activitatea desfasurata de Registrul Comertului. In schimbul sustinerii proiectului de lege, Vlasov i-a promis deputatului respectiv, la cererea acestuia, ca il va numi in functia de arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial International de pe langa CCIR", afirma DNA.

Potrivit procurorilor, dupa finalizarea proiectului de act normativ, Mihail Vlasov a depus o munca asidua pentru influentarea unor parlamentari din toata sfera politica in vederea semnarii si sustinerii respectivei initiative legislative. In special, influenta s-a exercitat asupra parlamentarilor care au avut calitatea de arbitri in cadrul Curtii de Arbitraj Comercial International (Florin Iordache, Alina Gorghiu si Aurel Vainer) ori prin intermediul unor membri ai Camerei de Comert si Industrie a Romaniei ori camerelor teritoriale (Andras Edler).

Ingrid Vlasov, inculpata in acelasi dosar

Cunoscuta creatoare de moda Ingrid Vlasov a fost inculpata luni, in dosarul in care sunt acuzati si sotul, si tatal ei de abuz in serviciu sau complicitate.

Procurorii anticoruptie ii reproseaza lui Ingrid Vlasov ca ar fi incasat ilegal, de la camera de comert, cateva zeci de mii de lei, pentru ca imaginea firmei sale sa apara in buletinul oficial al institutiei. Asta in conditiile in care alte companii plateau pana la 3500 de euro, pentru a fi promovate.

Si sotul creatoarei, Marian Nedelcu, este cercetat de DNA pentru sumele incasate din ordinul considerat abuziv al fostului sef al camerei de comert, Mihail Vlasov, tatal lui Ingrid Vlasov.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Dan Adamescu, audiat la DNA pentru falimentarea Astra. Cautiunea uriasa pe care trebuie sa o plateasca pentru a nu fi retinut
Dan Adamescu, audiat la DNA pentru falimentarea Astra. Cautiunea uriasa pe care trebuie sa o plateasca pentru a nu fi retinut

Omul de afaceri Dan Adamescu trebuie sa plateasca o cautiune de 40 de milioane de lei, daca nu vrea ca procurorii DNA sa ceara arestarea sa preventiva.

Ministrul Justitiei a facut propunerea pentru sefia DNA. Ce se va intampla cu mandatul Laurei Codruta Kovesi
Ministrul Justitiei a facut propunerea pentru sefia DNA. Ce se va intampla cu mandatul Laurei Codruta Kovesi

Asteptarea s-a terminat in ceea ce priveste numirea procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie.

Procurorii, ingrijorati dupa ce CCR a decis ca SRI nu mai are voie sa faca interceptari. Reactia Serviciului de informatii
Procurorii, ingrijorati dupa ce CCR a decis ca SRI nu mai are voie sa faca interceptari. Reactia Serviciului de informatii

Anchetele in zeci de mii de dosare penale sunt in pericol sa se blocheze, iar suspectii considerati periculosi sa scape, odata ce decizia Curtii Constitutionale, prin care SRI nu mai are voie sa faca interceptari va fi publicata.

Recomandări
Incident grav la Rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu
Incident grav la Rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu

O posibilă explozie a avut loc, vineri, la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.  

O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara
România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara

A început numărătoarea inversă până la intrarea României în spațiul Schengen aerian și maritim. În noaptea de sâmbătă spre duminică se vor schimba regulile, iar autoritățile fac ultimele pregătiri.