Alina Bica, condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare, a fost prinsă de poliţişti în Italia
Fosta şefă a DIICOT Alina Bica va fi adusă în ţară, vineri seară, după ce fusese dată în urmărire de poliţie, potrivit conducerii Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).
Ea a fost dată în urmărire deoarece "se sustrage punerii în aplicare a mandatului de executare a pedepsei închisorii", după ce a fost condamnată definitiv, în noiembrie 2019, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la 4 ani de detenţie cu executare într-un dosar în care a fost acuzată de DNA că l-a favorizat pe omul de afaceri Ovidiu Tender.
Alina Bica apărea pe site-ul IGPR la secţiunea "Persoane urmărite", ea fiind plecată în Costa Rica.
DNA a arătat că, în cursul anului 2013, omul de afaceri Ovidiu Tender i-a cerut sprijinul Alinei Bica pentru a obţine o condamnare cu suspendare în dosarul RAFO, aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti. Bica le-a solicitat subordonaţilor săi de la DIICOT să ceară în instanţă condamnarea lui Tender la o pedeapsă cu suspendare, potrivit procurorilor DNA.
Astfel, în contextul în care, în primăvara anului 2013, Ovidiu Tender era judecat în dosarul ‘RAFO’, instrumentat de DIICOT, în care rechizitoriul a fost întocmit de Bica, omul de afaceri a pus, prin avocaţii săi, la dispoziţia lui Ionuţ Florentin Mihăilescu, fost ofiţer de poliţie judiciară şi consilier al Alinei Bica, documente privind respectiva cauză penală, în scopul consultării şi exprimării unei opinii atât de el, cât şi de către Bica, pentru a avea şansa unei soluţii favorabile.
Poliţia Română a mai precizat că în aceeaşi zonă din Italia a fost prins şi un alt urmărit internaţional - Ion Bene, condamnat la 6 ani şi 2 luni pentru fals în înscrisuri, dare de mită şi evaziune fiscală. Ioan Bene a fost condamnat în dosarul fostului şef al Consiliului Judeţean Cluj Horia Uioreanu.
Şedul Poliţiei Române, Liviu Vasilescu, a precizat că cei doi au fost prinşi ”în urma cooperării poliţieneşti internationale, precum şi a bunei relaţii instituţionale dintre ministrul Afacerilor Interne din România şi ministrul de Interne italian”.
”Cei doi urmăriţi internaţional sunt în custodia autorităţilor din Italia, urmând a fi prezentaţi unei instanţe pentru a dispune asupra executării Mandatelor Europene de Arestare şi asupra predării către România. Mulţumim tuturor partenerilor instituţionali pentru sprijinul acordat în acest caz. Asigur cetăţenii că Poliţia Româna va continua activitatea de depistare a tuturor persoanelor care se sustrag. Este doar o chestiune de timp până îi vom aduce acasă”, a declarat Liviu Vasilescu