Alegeri 2024. Prezența femeilor în politica românescă, în scădere. Doar 10% dintre candidați au fost de sex feminin
Femeile au dus o luptă inegală și la aceste alegeri. Doar 10% dintre candidații la un post de primar în mediul rural au fost femei și nici în urban nu stăm mai bine.
La orașe au fost 12 %. În mod paradoxal, la urne oamenii au spus că le-ar vota cu drag pe doamne, care ar avea calități rar întâlnite la un bărbat.
Teoretic, România promovează egalitatea între sexe, însă puține femei ajung, în realitate, să conducă. Iar când e vorba despre funcția de primar, șansa de a fi desemnată candidatul unui partid e foarte mică.
Camelia Proca, Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen – A.L.E.G.: „Suntem peste 50% din populație în toate zonele țării dar rămânem o minoritate când vine vorba de putere politică, deși există multe femei competente."
Alegătorii români spun însă că ar vota fără rezerve candidați femei.
Femeie: „Multe femei sunt mai bătăioase decât bărbații.
Reporter: Ați vota o femeie ?
Femeie: Da, cu amândouă mâinile.”
Femeie: „Femeia în primul rând gândește ca mamă, ca și când ar fi copiii ei, bărbatul în general este unul mai rece, mai dur.”
Legea prevede că listele de candidați pentru consiliile locale și județene trebuie să asigure reprezentarea ambelor sexe, adică cel puțin un candidat trebuie să fie o doamnă sau o domnișoară.
Bărbat: „Din partea partidelor sunt foarte mulți bărbați. Eu zic că trebuie să echilibrăm balanța asta. Noi bărbații fără femei nu ne descurcăm deloc.”
În alte țări, doamnelor le este rezervată o cotă mai mare de candidați.
Prof. Bogdan Marinescu, sociolog: „Alte state, dacă ne uităm în istorie au avut conducători, monarhi, femei. Și e clar că au avut altă cultură.”
În discuție este amplasarea femeilor mai sus pe listele de candidați, pe poziții care le oferă șanse reale de a fi alese.