Nouă copii aflați în tabără în Bran au ajuns la spital cu toxiinfecție. Un hotel și o firmă de catering au fost închise
Un hotel din Bran a fost închis de autoritățile sanitare, după ce mai mulți copii veniți aici în tabară au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară. Este al doilea incident de acest fel petrecut aici în ultima lună.
Implicată în întreaga poveste este și o firmă de catering, care, la rândul ei, a fost amendată și închisă temporar.
Hotelul găzduia zilele acestea 150 de copii veniți în tabără din Galați. Joi, după micul dejun, au plecat în excursie la Sibiu, iar pe drum câtorva li s-a făcut rău. 9 copii au ajuns la spitalele din Făgăraș și Sibiu cu grețuri, vărsături și dureri de stomac. Ceilați au făcut cale întoarsă.
Cristina Diaconu, mama unui copil: „Undeva la 10 seara ar fi trebuit să se urce în autocare și să parcurgă un drum de 350 de km. Cu bunăvoința unor părinți și a unei unități de cazare de la Cheile Grădiștei copiii au avut unde să doarmă azi-noapte”.
În urmă cu trei săptămâni, când alți 200 de elevi erau aici în tabără, 50 dintre ei au acuzat aceleași simptome de toxiinfecție alimentară și o parte din ei au fost tratați la spital.
După primul incident, medicii au constatat că sursa infecței a fost virală.
Dar, cu toate că nu alimentele au cauzat îmbolnăvirile, autoritățile au decis închiderea celor două bucătării ale hotelului din cauza neregulilor grave privind igiena.
Irina Holegra, Direcția Sanitar-Veterinară Brașov: „În momentul în care tu nu poți să întreții în bune condiții de igiena spațiul, utilajele folosite la gătit, efectiv procedura de contaminare încrucișată creează multe suspiciuni și atunci trebuie să iei o măsura decisivă”.
Hotelul a continuat să găzduiască tabere de copii, iar mâncarea a fost asigurată acum prin sistem catering.
De această dată, autoritățile sanitare au verificat firma de care aducea mâncarea și băutura, unde au găsit nereguli, așa că au închis-o temporar și pe acasta și au amendat-o cu 40 de mii de lei.
Hotelul a fost și el închis ca masură de siguranță după recoltarea probelor din incintă.
Anca Bâtiu, Direcția de Sănătate Publică: „Rezultatele au fost neconforme din punct de vedere microbiologic. Prezenta escherichia coli și bacterii coliforme. Acestea pot să apară din rețeaua proprie de distribuție interioară a hotelului”.
Irina Holegra, Direcția Sanitar-Veterinară Brașov: „Un procent mare din suspiciunile de toxiinfecție alimentară sunt din zona Bran-Zărnești și atunci trebuie să luăm în calcul toți factorii potențiali”.
Sunt mai multe surse din care copiii se puteau îmbolnăvi: mâncarea cumpărată de la chioșcuri, fructele de pădure culese în timpul excursiilor sau chiar apa de la robinet. Toate aceste ipoteze sunt luate în calcul de autorități și vor fi verificate.
În ultimele două luni în județul Brașov au mai avut loc încă cel puțin alte trei incidente de acest fel.