Alerta in Alba. Aproximativ 6.000 de metri cubi de steril s-au deversat in raul Aries, dupa ce sonda de la Cupru Min a cedat
Aproximativ 6.000 de metri cubi de steril s-au deversat in raul Aries dupa ce o sonda inversa de la iazul de decantare Valea Sesei, apartinand Cupru Min Abrud, a cedat, anunta autoritatile.
Potrivit unui comunicat de presa al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Alba, specialistii de mediu au stabilit ca poluarea accidentala de pe raul Aries s-a produs din cauza unui accident teghnologic produs la iazul de decantare Valea sesei, apartinand de Cupru Min Abrud.
In urma incidentului pe Valea Sesei si apoi in raul Aries s-a deversat o cantitate de aproximativ 6.000 de metri cubi de steril.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Potrivit sursei citate, compania miniera a intrerupt atat activitatea, cat si deversarea sterilului in iazul de decantare si a intervenit cu utilaje pentru oprirea deversarii.
Intr-un comunicat de presa emis de Administratia Apele Romane, autoritatile anunta ca nu exista mortalitate piscicola pe raul Aries, in urma acestui incident.
"In data de 3 aprilie 2017, ora 12:00, S.C. CUPRUMIN S.A. a informat ca s-a produs o avariere la sistemul vechi de evacuare din Iazul de decantare Valea Sesei. Reprezentantii CUPRUMIN au intervenit imediat pentru stoparea evacuarii sterilului in paraul Valea Sesei, steril care a ajuns si in raul Aries.
In urma acestei interventii, debitul de steril evacuat a scazut, iar la ora 15:40 Administratia Bazinala de Apa Mures a fost anuntata telefonic ca s-a stopat evacuarea. In prezent, iazul de decantare Valea Sesei are Autorizatia de functionare in conditii de siguranta, cu valabilitate pana la data de 23 decembrie 2018, emisa de CONSIB Bucuresti.
Din punct de vedere al gospodaririi apelor, unitatea are Program de Etapizare, valabil pana in luna decembrie 2018 (pentru executia unor lucrari de incadrare a efluentului iazului in H.G.188/2002 – NTPA 001 si de stabilizare a haldelor de steril existente in amonte de iaz), unitatea aflandu-se in procedura de reautorizare.
In urma deplasarii pe teren, specialistii din cadrul Administratiei Bazinale de Apa Mures au prelevat probe de apa, atat din paraul Valea sesei (in sectiunea de monitorizare evacuare iaz), cat si din raul Aries, amonte si aval de confluenta cu paraul Valea Sesei.
S-a constatat ca era stopata debusarea de steril din iaz. Pe suprafata plajei de steril din iaz, la o distanta de cca 500 m de baraj, s-a constatat o miscare de afundare a namolului, in zona in care se presupune existenta fostei sonde inverse dezafectate in anul 1988.
Din declaratia beneficiarului, suprafata de teren prin care s-a produs debusarea sterilului este de cca 4-5 mp, aspect care nu a mai putut fi vazut de reprezentantii A.B.A. Mures la sosirea pe amplasament. S-a apreciat ca volumul de steril evacuat este de cca 6.000 mc in cca 3 ore si 40 minute.
Specialistii din cadrul A.N.”Apele Romane” prin A.B.A. Mures au dispus cresterea debitului evacuat din acumularea Mihoiesti pentru a asigura debitul de dilutie in raul Aries.
Totodata, a fost instiintat ISU si, prin acestia s-a comunicat la primariile din aval (de pe valea Ariesului) situatia existenta, pentru a se lua masuri ca apa raului sa nu fie consumata de populatie si animale.
In perioada imediat urmatoare, S.C. CUPRUMIN S.A. va monitoriza permanent zona aval baraj, unde s-a produs evenimentul, pana la gasirea unei solutii finale, dar si pentru curatarea zonei afectate.
Nu exista mortalitate piscicola pe raul Aries." - Administratia Apele Romane.
Raul Aries a fost poluat, luni, in urma unui incident produs la compania miniera Cupru Min Abrud, unde o sonda inversa de la iazul de decantare a cedat, iar sterilul s-a revarsat in apele raului, cazul fiind cercetat de catre autoritatile de mediu.
Iazul de decantare de la Valea Sesii, care apartine companiei miniere de stat Cupru Min Abrud, are o suprafata de aproximativ 130 de hectare.
In iaz au fost deversate in timp cantitati importante de steril rezultate in urma exploatarii cuprului de la Rosia Poieni, areal minier in care activeaza compania Cupru Min.
Potrivit unei analize recente a Ministerului Mediului, iazul de decantare reprezinta o problema de mediu ce necesita investitii de protejare si ecologizare in valoare de minimum 15 milioane de euro.