3 mari cumparatori se lupta pentru minereul de la Cuprumin. Romania va incasa minim 458 mil dolari


Ultimul update: Vineri 06 Septembrie 2013 07:07
Data publicarii: Marti 03 Septembrie 2013 18:51
Categorie: Stiri Economice

Statul scoate la vanzare prin licitatie minereul de cupru de la Cuprumin Deva in valoare de aproape o jumatate de miliard de dolari.

Nu este vorba despre stocuri, ci de minereul care urmeaza sa fie extras in urmatorii 7 ani.

Deja s-au inscris in cursa 3 cumparatori mari care se angajeaza sa plateasca in avans 40 de milioane de euro. Suma va fi folosita pentru modernizarea exploatarii de la Rosia Poieni.

Statul a primi trei oferte pentru cumpararea a 332 de mii de tone de concentrat de cupru.

"Subliniez ca nu e vorba de o privatizare. Este vorba de un contract comercial in care firma castigatoare ofera un avans de 40 de milioane de euro care vor fi folositi pentru investitii, dupa care va cumpara minereul concentrat.", a declarat Varujan Vosganian.

Reportajul din aceasta vara de la "Romania te iubesc" a aratat cata nevoie este de bani pentru modernizare, investitii de mediu si decopertarea altor portiuni de zacamant.

"Ne vom inchide fara discutii daca nu facem partea de descoperta. Descoperta care inseamna bani, care inseamna cost pe care tre sa-l suporti de undeva. Sau din productia pe care o realizezi sau vii cu bani din exterior.", a declarat Mircea Goian, seful carierei Rosia Poieni.

In uzina de preparare minereul se transforma in concentrat de cupru, adica marfa pe care o va cumpara castigatorul licitatiei.

"Pretul minim pe care cere trebuie sa il plateasca este de 6.900 de dolari pe tona de cupru.", mai spune Varujan Vosganian.

O tona de concentrat are 200 de kilograme de cupru, asa ca pentru cantitatea scoasa la vanzare Cuprumin va incasa minim 458 de milioane de dolari. Chiar mai mult daca pretul international al cuprului va creste.

Doi dintre potentialii cumparatori sunt case de trading specializate in cometrul cu materii prime, iar al treilea este un grup turcesc specializat in minerit si energie.

"Respectivii iau materia prima si o duc in alta parte unde o prelucreaza. La noi in Romania nu se mai prelucreaza nimic, deci noi in continuare exportam materie prima bruta care nu ne aduce o valoare adaugata prea mare.", spune Cristian Hostiuc de la ZF.ro

Astfel nu e de mirare ca din fostele combinate de metale neferoase de la Zlatna si Baia Mare, unde se prelucrau sute de mii de tone, nu a mai ramas aproape nimic.

Castigatorul licitatiei va fi desemnat pe 15 octombrie.

Tags: cuprumin, cupru, deva,

Cum s-a dus toata productia Romaniei de la Cuprumin in apartamentul “Doamnei de cupru” din Voluntari
VIDEO PROTVPLUS.RO