Firma Roman Copper anunta ca este pregatita sa respecte conditiile Guvernului pentru Cupru Min

Ultimul update: Duminica 27 Mai 2012 04:22
Data publicarii: Marti 10 Aprilie 2012 10:28
Categorie: Actualitate
Cupru Min

Firma canadiana Roman Copper, care a castigat licitatia pentru privatizarea Cupru Min Abrud, reitereaza ca este gata sa aplice toate conditiile impuse de Guvern pentru preluarea companiei miniere.

"Dupa cum s-a mai anuntat, echipa Roman Copper si negociatorii din partea Guvernului roman au convenit asupra termenilor si conditiilor din contractul de achizitie in seara zilei de vineri, 6 aprilie. Acesti termeni includ si un angajament din partea Roman Copper de a accepta obligatii financiare, si de alte tipuri, care nu au fost cerute in documentatia originala de licitatie", se arata intr-un comunicat transmis marti de firma canadiana, controlata de banca de investitii Bayfront Capital Partners din Toronto.

Ministerul Economiei sustine insa ca negocierile cu Roman Copper pentru Cupru Min s-au incheiat irevocabil, intrucat firma canadiana a respins conditiile privind plata integrala a contractului, indeplinirea obligatiilor de mediu si clauzele referitoare la transparenta, iar institutia se pregateste sa scoata din nou la vanzare compania.

Firma canadiana noteaza ca licitatia pentru vanzarea Cupru Min este "larg recunoscuta drept cea mai transparenta din istoria programului de privatizari" al Romaniei.

Roman Copper reitereaza, astfel, ca este gata sa implementeze toate masurile si investitiile cerute de Guvern de la licitatia din 26 martie pana in prezent.

Compania noteaza ca s-a asigurat ca modul in care va administra Cupru Min si "mina de talie mondiala" de la Rosia Poieni va oferi toate beneficiile posibile industriei miniere de cupru din Romania, comunitatilor locale si economiei nationale.

"Suntem pe deplin constienti de importanta acestei tranzactii pentru toate partile implicate, inclusiv pentru bunastarea viitoare a sectorului minier romanesc si pentru crediblitatea procesului de privatizare al Guvernului roman", se arata in comunicat.

Roman Copper adauga ca va prezenta in urmatoarele zile alte detalii ale planurilor companiei fata de Cupru Min.

"Suntem increzatori ca aceste planuri vor demonstra angajamentul nostru fata de achizitie si determinarea de a respecta cele mai inalte standarde internationale stabilite de Fondul Monetar International si Uniunea Europeana si agreate de Guvernul roman", se spune in comunicat.

Astfel, firma canadiana afirma ca se asteapta la continuarea cooperarii cu autoritatile romane pentru ca tranzactia sa fie finalizata.

Roman Copper a castigat licitatia pentru preluarea pachetului integral de actiuni al Cupru Min, la pretul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste pretul de pornire a licitatiei, de 57,3 milioane euro.

Termenul de semnare a contractului a expirat vineri, dar firma canadiana a refuzat sa depuna intr-un cont bancar o garantie pentru investitiile de mediu, sa achite in maximum o luna pretul pentru actiuni si sa accepte publicarea documentului de privatizare, asftel ca acordul nu a fost semnat.

Ministrul Economiei, Lucian Bode, a anuntat vineri seara, la finalul negocierilor, ca partea romana a cerut firmei canadiene sa constituie un depozit colateral de 32,27 milioane euro pentru a garanta astfel realizarea investitiilor de mediu, sa plateasca suma pentru actiuni, de 200,7 milioane euro, in termen de 30 zile de la obtinerea avizului Consiliului Concurentei si autorizatiei integrate de mediu-ambele fiind conditii suspensive in contract.

De asemenea, partea romana a cerut publicarea imediata a contactului de privatizare.

Cupru Min Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Mediafax

Tags: Cupru Min,

MECMA: Negocierile cu Roman Copper pentru Cupru Min s-au incheiat irevocabil
MECMA: Negocierile cu Roman Copper pentru Cupru Min s-au incheiat irevocabil
Cupru Min nu s-a vandut. Ce clauze i-au facut pe canadieni sa renunte la o comoara la pret de nimic
Cupru Min nu s-a vandut. Ce clauze i-au facut pe canadieni sa renunte la o comoara la pret de nimic
VIDEO PROTVPLUS.RO
Roni Herscovici
Condamnare grea pentru Roni Herșcovici, tânărul care a luat un polițist pe capotă
Accident grav în Neamț. Patru autoturisme implicate
Bărbat de 28 de ani, prins cu peste 150 de kilograme de tutun
Hercule vechi de mii de ani, găsit în locuinţa unui bărbat din Alba. Ce voia să facă cu el
Accident cu 4 răniţi şi un mort, în Timiş. Judeţul este sub Cod Portocaliu
Accident cu 4 răniţi, între Piteşti şi Curtea de Argeş. Circulaţia este oprită
ranit in ambulanta
Accident cu un mort şi un rănit grav în Vâlcea, din cauza zăpezii
Asfaltare pe zăpadă, în Craiova. Reacția drumarilor surprinși de un consilier local
Bărbat prins într-o pădure din Gorj. Ce ciuperci strânsese sperând să se îmbogăţească
4 tone de droguri, distruse de Poliţia Română. Au fost strânse din 2003 şi până azi
Cod Portocaliu. Accidente mortale, ambulanțe blocate în zăpadă și zboruri anulate
Ambulanţă înzăpezită în Olt, deblocată şi însoţită de un utilaj până la pacient