Alegeri parlamentare 2020. Cum ar putea arăta noua configurație din Parlament
Votul de duminică schimbă harta politică a României. Surpriza o reprezintă mandatele câștigate în special de USR-PLUS, în multe localităţi controlate, până acum, de partidele istorice.
Cu toate acestea, și alte partide și-au lăudat izbânzile și au făcut promisiuni cu gândul la alegerile parlamentare din 6 decembrie, unde miza este uriașă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Atunci se va decide, cu adevărat, cine va avea puterea în România.
Așa arată noua împărțire a puterii politice pe județe. PSD-ul controlează o bună parte din sudul și estul țării și are în total președinți în 20 de consilii județene.
Marcel Ciolacu, președinte PSD: "Toate aceste lucruri ne dau speranța că la parlamentare vom avea un scor politic mult mai bun”.
Liberalii au câștigat președinția în 17 județe, cu 9 mai multe față de alegerile din 2016. Un succes istoric, a proclamat luni seară, vizibil marcat, liderul partidului.
Ludovic Orban, președinte PNL: "Aceste alegeri locale sunt doar începutul unei guvernări locale de succes și începutul unei guvernări liberale de 4 ani care să schimbe profund în bine România".
Chiar dacă nu au câștigat niciun consiliu județean, cei de la Alianța USR PLUS se mândresc cu numărul mare de primari ori consilieri locali. Și își ascut săbiile pentru alegerile parlamentare.
Dan Barna, președinte USR: "USR PLUS a reușit să construiască o punte stabilă. Și dacă ne uităm pe hartă vedem Timișoara, Alba Iulia, Brașov, Bacău, practic am trasat peste România o punte pe care se va construi buna guvernare a următorilor ani".
Cu gândul la parlamentare sunt și cei din PMP.
Traian Băsescu, președinte de onoare PMP: "Ne-am fi dorit mai mult, dar suntem mulțumiți că n-am ajuns ca partidul lui Tăriceanu sau Ponta, la 1 %. Deci dintre partidele mici am devenit cel mai mare partid... hahaha, ceea ce e o mare victorie haha".
Călin Popescu Tăriceanu, președinte ALDE: "Se pare că se conturează că ALDE să nu fi reușit să atingă pragul electoral de 5 %. Aceste rezultate trebuie să vă spun că reprezintă pentru mine un motiv de dezamăgire profundă. Este o decepție".
Victor Ponta, președinte PRO România: "Eu am votat pro și nu contra".
Nici PRO România n-a făcut mare lucru în alegeri, iar liderul Victor Ponta nici măcar n-a mai ieșit la declarații la sediul de campanie.
Acum, PSD anunță că are un parteneriat cu PRO România și ALDE pentru a crea majorități în consiliile județene.
Băsescu: Orban ”să zică bogdaproste că l-a luat la subsoară Barna”
Pe de altă parte, cei de la USR PLUS se declară deschiși la colaborare cu partidul lui Ludovic Orban. Cel care anunța marea victorie a partidului.
Traian Băsescu: "Am văzut entuziasmul lui Ludovic. Vreau să îi spun că are 17 % în București. Să zică bogdaproste că l-a luat la subsoară Barna".
Două luni și o săptămână. Atât mai avem până la alegerile parlamentare. Urmează o perioadă fierbinte pentru România.
O să tot avem parte de multe promisiuni, jocuri politice și alianțe. Miza este puterea, conducerea țării.
Noi, cetățenii, trebuie să fim conștienți de puterea pe care o avem prin vot. Iar după vot, trebuie să le cerem politicienilor în mod constant să își facă treaba, să respecte promisiunile din campania electorală.