Alcoolismul în rândul tinerilor a atins cote alarmante. Specialiștii trag un semnal de alarmă
Alcoolismul în rândul tinerilor a atins cote îngrijorătoare în ultimul an. Tot mai mulți ajung, în stare gravă la spital, după ce consumă, uneori, și câte zece litri de alcool pe zi.
Specialiști spun că efectele pandemiei, lipsa unei implicari din partea familiei, precum izolarea și lucrul de acasă, au fost cele care i-au împins pe tineri, spre dependență.
Numărul celor care au ajuns în sevraj la Spitalul de Psihiatrie din Iași, a crescut cu aproape 20%.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru: "Se bea mult, se beau cantități impresionante, iar vârstă la care se prezintă pacienții este din ce în ce mai mică. Sunt tineri în jurul vârstei de 25 de ani, până în 35 de ani. Foarte mulți dintre ei vin în stadii foarte amenințătoare de viață, în sevraj complicat, cu delirium tremens."
Un bărbat de 25 de ani a ajuns la spital cu o formă gravă de alcoolism. Problemele de la locul de muncă și grija banilor, l-au împins spre dependență.
Pacient: "Când eram în timpul liber și aveam bani, peste 10l de bere la zi și nu mâncam. Asta era problema. M-a afectat."
Pe fondul îngrijorărilor legate de serviciu, din pricina pandemiei, mulți s-au refugiat în consumul regulat de alcool.
Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru: "O presiune suplimentară uriașa, în special pe tineri. Incertitudinea cu privire la posibilitățile de a se angaja, de a avansa. Dacă, înainte se sesiza predominanța celor care consumau, în special recreațional, în weekend-uri, iată că, în contextul pandemiei, când zilele au fost amestecate, a lipsit un program ordonat de muncă, consumul s-a mutat din zona weekend-ului, zi de zi. Luni a devenit sâmbătă și așa mai departe."
Specialiștii spun că tratamentul pentru dependența de alcool este unul foarte complex și durează de la câteva săptămâni, până la ani de zile.
În cazurile grave, se poate ajunge chiar la moartea pacientului.