Ajutor nesperat pentru cadrele medicale. Roboții au intrat în prima linie a luptei cu Covid-19
Câteva spitale din țară au primit un ajutor nesperat în pandemie de la... roboți. Aceștia au intrat în saloane și au supravegheat pacienții de Covid, reducând astfel timpul petrecut de cadrele medicale cu ei și implicit și riscul de infectare.
În plus, tot așa, bolnavii au ținut legătura cu medicii. La Spitalul de Boli Infecțioase din Târgu Mureș sunt șase asistenți virtuali. În timp ce în Arad un robot ajută la anchetele epidemiologice.
Acest bărbat a ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase din Târgu Mureș dupa ce s-a tratat acasă o săptămână. În spital a fost nevoit să stea cu mască de oxigen câteva zile. Acum e bine și asistentul virtual îl ajută să comunice cu medicul.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Ajutoarele, care sunt niște avataruri cu figuri prietenoase, practic niște manechine mobile cu o tabletă încorporată, așteaptă cuminți pe hol până cand sunt împărțite în saloanele cu bolnavi de Covid.
Dr. Anca Georgescu , director Clinica de Boli Infecțioase nr. 1: "Mobilul utilizarii lor este de fapt ușurarea interacțiunii cu pacientul, de a minimiza pe cât se poate riscul de contaminare. Inițial se internau absolut toți pacienții cu forme ușoare sau chiar asimptimatici".
Cum cadrele medicale poartă de un an combinezoane, prin asistenții virtuali pacienții se bucură de zâmbetele celor cu care interacționează. În plus, aparatele nici măcar nu sunt greu de folosit. După o minimă instruire, bolnavii le-au putut manevra cu ușurință.
Spitalul din Târgu Mureș este al doilea din țară, după Matei Balș din Capitală, care a cumpărat asistenți virtuali din sponsorizări. Cei din Mureș au costat 22.000 de lei.
Faceți cunostință cu Florina, o formă de inteligență artificială.
Nu o putem vedea pentru că este un robot virtual care poate face simultan anchete epidemiologice pentru 400 de pacienți! Practic, face munca a 20 de oameni, vreme de 24 de ore în doar 15 minute.
Horia Timiș, director DSP Arad: "Dacă în pandemie, anul trecut, am avut 40 de medici care făceau sute de anchete, acum vine lista de la laborator cu pozitivii și robotul poate suna deodată la toți pozitivii și intră în dialog cu ei".
Florina a fost dezvoltată de angajati ai DSP Arad, împreună cu o companie IT din Capitală, după ce, în perioada de vârf a pandemiei, Direcția de Sănătate Publică a fost nevoită să apeleze la voluntari ca să facă față volumului uriaș de muncă. Tehnologia a fost apreciată și de israelieni, care s-au arătat interesați să o cumpere. Totuși, Florina nu poate funcționa singură. Pentru ca munca ei să fie legală, trebuie confirmată de o persoană. Astfel, după ce robotul chestionează oamenii, angajații DSP îi sună să îi întrebe dacă ce au mărturisit este real.