(P) Roboți colaborativi soluţii de automatizare a activităţii industriale

Dată publicare: 04-03-2021 16:00
Dată actualizare: 04-03-2021 16:04


roboti

Nu încape îndoială că roboţii sunt viitorul în numeroase activităţi industriale. Sunt deja folosiţi în industria farmaceutică, în industria auto, în sectoare de ambalare, etichetare şi multe alte ramuri ale industriei alimentare.

Practic sunt elementele care eficientizează dezvoltarea şi cresc randamentul de lucru, nu lucrează în ture, nu obosesc şi reuşesc să înlocuiască deficitul de resursă umană de pe piaţa forţei de muncă. Practic, roboţii colaborativi au devenit alternative prietenoase de dezvoltare. În rândurile următoare ne-am propus să descoperim ce sunt roboții colaborativi şi cum funcţionează.

Roboţi colaborativi, ce sunt?

 

Când spui roboţi colaborativi, vorbești despre o generație de roboţi avansați care oferă utilizatorilor oportunitatea să evolueze uşor. Faţă de alte tipuri de coboți, aceștia sunt mai performanţi, mai uşor de programat, facil de setat. Sunt gândiţi să transforme procesul de automatizare şi nu necesită costuri suplimentare de achiziţionare şi întreţinere. Datorită tehnologiei, care avansează, astfel de resurse au devenit accesibile atât producţiei de serie cât şi lucrărilor de asamblare a produselor industriale.

Roboții colaborativi sunt gândiţi şi creați să împartă spațiu cu oamenii, astfel procesul de automatizare devine unul natural, ușor implementat. Aceste dispozitive nu trebuie văzute ca înlocuitoare pentru resursele umane, ci ca instrumente auxiliare care preiau sarcinile dificile ce necesită realizarea operațiunilor repetitive. Dealtfel sunt instrumente eficiente şi pot fi utilizate în numeroase industrii.

Avantaje roboţi colaborativi

 

Dacă vorbim de avantaje, cu siguranţă, creşterea randamentului şi eficientizarea timpului de lucru se număra printre ele. Totuși nu sunt singurele. Cu ajutorul coboților, operaţiunile repetitive sunt realizate cu multă precizie, astfel, şansele de a avea rebuturi sunt minimizate.


Dacă vorbim de modul de utilizare, putem enumera programarea rapidă şi setarea uşoară. Roboţii colaborativi din portofoliul Universal-Robots pot fi programaţi şi setaţi atât de persoanele specializate, cât şi de operatorii cu cunoştinţe minime. Au meniuri intuitive, uşor de abordat şi puncte strategice ce permit setarea convenabilă. Dealtfel sunt versatili şi pot îndeplini mai multe sarcini. Faţă de roboţii tradiţionali, creați pentru a realiza o singură operațiune, aceștia pot realiza task-uri mai numeroase şi mai variate.


Un alt avantaj al roboţilor colaborativi este legat de colaborare şi siguranţă. Pot prelua şi îndeplini sarcinile considerate riscante pentru oameni. Cu ajutorul acestora accidentările la locul de muncă sunt reduse drastic.
 

Sursa: StirilePROTV


VIDEO PROTVPLUS.RO