Aglomerație și nervi în vămi, cu românii care se întorc acasă în vacanța de Crăciun
Cu o săptămână înainte de Crăciun, a început nebunia la granița de vest a țării. Mii de români care muncesc în străinătate se întorc acasă, dar nu scapă ușor. Timpul de așteptare a ajuns vineri la 4 ore.
Triajul epidemiologic care se face în cazul celor nevaccinați îngreunează procedurile. Au apărut tensiuni, inclusiv pe aeroportul Otopeni.
Vineri, la terminalul Sosiri de la Otopeni, sute de oameni întorși din Dubai și Israel au stat două ore la rând ca să le fie verificate documentele care atestă că sunt deopotrivă vaccinați și testați negativ.
Momente tensionate au fost și în Vama Nădlac doi, din județul Arad, cea mai tranzitată din vest.
„Voi îmi rezolvaţi problemele, eu nu stau în carantină, eu trebuie să câştig bani. Mă, tu îmi sugrumi dreptul la libertate cu astea"
(...)
„Vi se pare corect să stăm 7 zile în România şi să mă băgaţi 14 zile?
La ora 16, aplicația Poliției de Frontieră arăta că un șofer trebuie să aștepte și 240 de minute, ca să intre în țară.
„Venim din străinătate, parcurgem atâtea mii de km şi stăm în coada asta 2 -3 ore, stăm cu copii mici în maşină, nu mai avem mâncare, motorină"
„De trei ore aştept, sunt tiruri, cred că mai bine de 10 km, venim în vacanţa de Crăciun, am făcut aproape 2000 de km în 15 ore şi stăm la vama trei ore pentru câteva sute de metri. Ne întâlnim cu familia după un an de muncă"
Cei care vin acum în România și sunt vaccinați nu trebuie să stea în carantină. Ceilalți însă, stau 10 zile, dacă prezintă la intrare un test PCR negativ, și 14 zile, dacă nu au acest test.
„Intru în carantină 14 zile, în carantină practic, o să stau toate sărbătorile, dar mă bucur că o să stau cu familia" spune altcineva.
În punctele de la Nădlac au intrat, doar în ultimele 24 de ore, peste 6.000 de persoane. Aglomerat a fost și la Petea, Valea lui Mihai sau Turnu, așa că Poliția de Frontieră a mărit numărul angajaţilor - în întreaga țară - la 3800.
Andrei Dincă, purtător de cuvânt la Poliția de frontiera Arad: „Se lucrează pe șase artere și două mobile în punctele de frontieră, își desfășoară activitatea și reprezentanții DSP care efectuează triajul epidemiologic și dispun măsuri specifice."
Începând de luni, toate persoanele care ajung în România trebuie să completeze un certificat digital cu maximum 24 de ore înainte, sau în termen de 24 de ore după. Dacă nu vor ține cont de această prevedere riscă amenzi de până la 3.000 de lei.