Aglomerație la Registrul Auto. Șoferii cu mașini aduse din străinătate se tem de un nou impozit

Ultimul update: Duminica 22 Octombrie 2017 19:33
Data publicarii: Marti 17 Octombrie 2017 18:50
Categorie: Actualitate

Speriaţi de iminenta introducere a unui nou impozit auto, românii cu maşini aduse din Vestul Europei au dat buzna la Registrul Auto. În unele judeţe, programările au ajuns şi la sfârşitul lunii ianuarie.

Se îngrămădesc degeaba, le transmit şefii RAR. Cel mai probabil, taxa nu va fi plătită la prima înmatriculare, ci şoferii vor achita un impozit, în funcţie de cât poluează maşina.

Cele mai multe maşini care ajung la testare la Registrul Auto sunt la mâna a doua, cumpărate din Vestul Europei. Proprietarii se grăbesc să le înmatriculeze, de teama unui nou bir auto.

Numărul maşinilor care vin în acest an la RAR a explodat cu aproape 80%. Dacă anul trecut, în fiecare lună, la reprezentanțele RAR veneau câte 34.000 de maşini, în acest an, sunt aproape 60.000 de maşini. Problema este că multe autoturisme vin de două ori. Şi asta pentru că unele dintre ele, mai exact 25 la sută, pică prima testare.

Anul trecut, ponderea maşinilor care picau prima testare era de 18%. La Bucureşti, nu mai sunt locuri până în decembrie. Cel mai mult se aşteaptă în Moldova, unde programarea se face pentru sfârşitul lunii ianuarie. Probleme sunt şi la Constanţa.
Grav este că 10% dintre cei care fac programările nu se mai prezintă şi îi încurcă pe ceilalţi.

Şefii RAR spun au suplimentat numărul angajaţilor care fac testările, dar tot sunt depăşiţi. Îi sfătuiesc pe oameni să nu se grăbească înainte de a avea informaţii certe.

Cristian Viorel Bucur, director tehnic RAR: „Acest val a fost determinat de iminenta apariţie a unei taxe legate de poluare.Va fi vorba de o suma de bani necesară menţinerii în circulaţie a unui vehicul şi nu de o taxă să condiţioneze prima înmatriculare în România.”

Lucru confirmat şi de preşedintele PSD, care susţine că nu va fi o taxă.

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: „Doamna Graţiela Gavrilescu are temă să vină cu o propunere în sensul asta. Dar nu de introducere a unei taxe, ci să vedem care este cel mai bun pachet de măsuri, pentru ca importul de maşini second-hand să nu mai crească şi să crească producţia internă."

Liviu Dragnea sugerează mărirea fondurilor pentru programul Rabla. Pe de altă parte, în grupul de lucru de la Ministerul Mediului se caută soluţii de impozitare.

Taxa ar putea fi plătită în funcţie de cantitatea de dioxid de carbon emisă de un vehicul sau de normele de poluare, de la non Euro - până la Euro 6, clasa cea mai puţin poluantă.

VIDEO PROTVPLUS.RO
jandarmi
Magistraţi împiedicaţi de jandarmi să protesteze la CAB. Ce decizie au invocat
Primarul Timişoarei a tăiat cu mâna lui cablurile de Internet şi TV din centrul oraşului
Accident grav în Brăila din cauza unui incendiu de vegetaţie. Un copil a fost rănit
Senatul a respins 2 proiecte privind parteneriatul civil. "Nu se corelează"
Gardian anchetat pentru că lua mită de la deţinuţi. Rolul jucat de iubita agentului
SIMULARE BACALAUREAT 2019. De ce a rezolvat o elevă toate subiectele doar pe ciornă
ford dancila
Și Ford vrea autostrada promisă. Guvernul însă nu a terminat luptele cu liliecii
CFR așteaptă o minune până la EURO 2020: ”Să construiască într-o noapte cât alții în 7”
Omul de afaceri Ștefan Mandachi, replică la acuzații: ”Mă bufnește râsul când aud”
Un şofer de TIR ascundea o fată în cabină. Cât le-a oferit vameşilor ca să nu o vadă
Un cal a ars de viu şi zece tone de fân s-au făcut scrum. Cine e vinovat de incendiu
Tramvaie vandalizate în Timișoara. Oamenii legii nu i-au identificat încă pe făptași