Badea Ionut, fata in fata cu limba chineza. Oamenii de afaceri din Asia vor sa cumpere ferme si fabrici de lapte romanesti
Protocolul semnat intre Romania si China a starnit valuri de vizite, din partea asiaticilor. Daca initial pareau interesati de importul de carne de vita, porc si oaie, acum chinezii sunt dornici sa cumpere cu totul ferme si fabrici de lapte.
Ferma de doua mii de vaci din Tiganesti, Teleorman a avut oaspeti neobisnuiti. Chinezii au vrut sa vada cum sunt crescute aici animalele si cat de productive sunt. Dar si cat de bun e furajul.Pana in martie, vor sa incheie deja contracte.
Cel mai mult le-a atras cel mai tare atentia o perie pentru vaci, cum nu a vazut nici Beijing-ul.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Aceasta este doar una din zecile de ferme vizitate de chinezi. Mai multe delegatii au fost saptamana aceasta in toata tara. Asiaticii vor sa cumpere atat ferme, cat si terenuri in zona, pentru ca vor sa ridice si cateva fabrici de lapte praf, pentru export.
"Noi credem ca in Romania sunt foarte multe oportunitati si putem merge impreuna. Romania are multe avantaje sa faca afaceri cu China", a declarat Edward Zhang, un afacerist chinez.
Reporter: Grea chineza?
Badea Ionut, reprezentantul unei ferme de vaci:Foarte grea.
Reporter: Vacile le vindeti?
Badea Ionut: Nu le vindem. Au zis ca vor sa faca si o fabrica de lapte praf."
Deng Jiuqiang este un important om de afaceri si politician chinez. Detine o ferma de 250 de mii de vaci, iar in vizita la Ministerul Agriculturii si-a facut aparitia cu o cravata cu vacute.
"Ne dorim stabilirea unei platforme complete, de la reproducere pana la vanzare", a declarat afaceristul chinez.
Dorin Cojocaru, presedintele Asociatiei Producatorilor Romani din Industria Laptelui, a declarat:
"Socoteala din Romania nu s-a potrivit cu cea din China. Le-am propus un greenfield. Ar insemna sa luam un teren de cateva zeci de hectare pt constructia fermei si cateva mii pentru furaje."
Negocierile continua. In paralel, nu doar chinezii sunt interesati sa investeasca in acest sector. In ultima vreme si-au aratat interesul si oameni de afaceri din Azerbaijan sau Kuweit.
Sursa: Pro TV
Etichete: agricultura, China, investitii, lapte, ferme, vaci,
Dată publicare:
08-02-2014 19:38