Afaceri prospere la limita legii. Ce pretext folosesc angajatorii romani ca sa se imbogateasca
Sub pretextul ca ar crea locuri de munca pentru persoane cu handicap, sute de intreprinzatori din Romania dezvolta afaceri prospere la limita legii.
Totul se intampla sub ochii autoritatilor, care dau autorizatii oricui si fac controale din an in Paste. Asa s-au dezvoltat o multime de firme capusa ,care obtin profituri fabuloase, scutite de impozit.
Firmele care au minimum 30% din salariati persoane cu dizabilitati sunt numite "unitati protejate". Toate marile companii sunt obligate sa angajeze macar 4% persoane cu dizabilitati. Daca nu reusesc, trebuie sa dea statului jumatate din salariile pe care le-ar fi incasat cei cu handicap, daca ar fi fost angajati. Cei mai multi patroni aleg insa a treia solutie oferita de lege: sa cumpere produse fabricate in aceste unitati.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Ca sa capete facilitatile oferite de stat, adica scutirea de impozit pe profit, intreprinzatorul roman a speculat imediat oportunitatea.
Un patron din Brasov, de exemplu, si-a facut o unitate protejata. Produce totul in prima fabrica, desi pe acte persoana cu dizabilitati apare ca a facut singura 12.000 de halate pe an.
Asa a reusit patronul sa faca un profit de aproape cinci ori mai mare cu un singur angajat, fata de fabrica la care are 10 salariati.
Gasim imediat si un al doilea caz, in care uniformele pentru jandarmerie si cearceafurile pentru spitale sunt facute intr-o fabrica mare, de oameni sanatosi. Vanzarea se face insa printr-o unitate protejata. Semn ca acolo... nu era nimic de ascuns, am fost dati afara cand am inceput sa punem mai multe intrebari.
Ministerul Muncii recunoaste ca sunt probleme in sistem si anunta controale in peste 100 de unitati.
Oficial, in Romania traiesc 600.000 de persoane cu handicap, din care doar 28.000 muncesc. Acum sunt 600 de unitati protejate in tara, iar numarul lor s-a marit constant in ultimii trei ani.