Afacerea cu bradul românesc, un eșec. Pomii nu au mai fost tăiați pentru a proteja pădurile
În pieţele de zi au apărut brazii naturali, însă anul acesta mirosul de brad românesc se simte tot mai puţin.
Ca să nu distrugă pădurile, direcţiile silvice din unele judeţe au decis să nu mai taie deloc anul acesta şi îi încurajează pe oameni să cumpere brazii crescuţi în pepiniere sau cei crescuţi în ghiveci. Singurii brazi româneşti care se vând în judeţele Cluj şi Bistriţa sunt doar cei confiscaţi.
În piaţa din Târgu Mureş însă, găsim şi brazi din soiul argintiu, iar preţul lor începe de la 30 de lei şi poate ajunge la 80 de lei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
E forfotă mare în piaţa de zi din Târgu Mureş. Zeci de comercianţi şi-au expus spre vânzare brazii naturali. Afacerea însă le merge mai greu, oamenii caută mai mult brazii româneşti crescuţi în pădurile noastre. Nu sunt prea deşi, dar au un miros plăcut, spun cunoscătorii.
Comerciant: ”Tare puţini avem anul ăsta, la noi în România nu s-au tăiat pomii şi din import nu mai sunt. Ce se vede aici ăştia sunt toţi pomii pe care îi avem. De la 30 de lei în sus, 20-30 de lei. Până la 70-80 de lei alea româneşti, care sunt frumoase. Le trebuie din astea românești pentru miros.”
Pe lângă brazii argintii, se vând şi cei din soiuri străine, crescuți în pepinierele din ţară. Concurența este mare, dar cumpărători ...puţini, aşa că brazii se negociază.
Ca să simtă măcar mirosul de brad, unii cumpără doar câteva crengi.
În pieţele din Bistriţa se găsesc doar brazii crescuţi în pepiniere sau cei aduşi din afară.
Valentin Trişca, Direcţia Silvică Bistriţa-Năsăud: "Am decis să nu mai tăiem brazii de la noi, care au crengile mutl mai rare, pentru că oricum oamenii îi caută pe cei cu crengile groase. Mulţi rămâneau nevânduţi şi aşa nu mai tăiem pădurile. Le oferim oamenilor posibilitatea să cumpere de la private brazi crescuţi în pepiniere."
La Cluj, în schimb, nu există puncte autorizate în pieţe de către Primăria Cluj-Napoca pentru comercializarea brazilor. Aceştia pot fi cumpăraţi doar din parcările marilor magazine. Cei mai căutaţi sunt brazii tăiaţi.
Anul acesta, Direcţiile Silvice din Cluj şi Bistriţa-Năsăud au scos la vânzare doar brazi în ghiveci - crescuţi în pepiniere, pentru a conserva pădurile.