Afacere ilegală la spitalul din Sălaj. Un medic a obținut 130.000 de lei pentru a prelucra probe pentru testele Papanicolau
O doctoriță de la Spitalul Județean Sălaj, fost manager al unității medicale, a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită și abuz în serviciu.
Ea a recunoscut în fața instanței că în laboratorul spitalului erau prelucrate mii de probe pentru testele Papanicolau, făcute însă în cabinete private. Pentru aceste servicii medicul era răsplătit cu diverse sume de bani. Prejudiciul a fost estimat la 130 de mii de lei.
Potrivit procurorilor, ancheta a început după ce a fost făcut un denunț prin care era descris ce se petrece în laboratorul spitalului. Cel puțin patru ginecologi de la cabinete private din Zalău au apelat la medicul din spital pentru a prelucra peste 3 mii de probe, pe parcursul a trei ani. Doctorița, care în trecut a fost manager și director medical al spitalului, a recunoscut că în schimbul acestor servicii a primit bani.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Sorin Flonta, prim-procuror Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj: „Este vorba despre acele teste Babeș-Papanicolau pe care le-a prelucrat cu materialele spitalului în schimbul unor sume de bani. Toate aceste aspecte au fost avute în vedere de procurorul de caz și de aceea s-a încheiat acordul de recunoaștere a vinovăției.”
La începutul acestui an, medicul s-a pensionat, iar recent doctorița a recunoscut întreaga afacere.
Sorin Flonta, prim-procuror Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj: „Suma de bani a fost luată percepută ca mită a fost pusă la dispoziția organelor de urmărire penală în integralitate. Iar pe de altă parte, prejudiciul adus spitalului a fost recuperat.”
Practic, testele erau făcute în privat contracost, dar probele erau prelucrate în spitalul județean în schimbul unor sume de bani primite de medicul acum condamnat.
Patriciu Achimaș, chirurg oncolog: „Astfel de cazuri chiar ar trebui sancționate în cel mai serios mod posibil, pentru a nu se repeta. E vorba că ne batem joc de pacienți, de sănătate, de o situație care nu este un lux, este vorba de prevenirea unei boli teribile, cancerul de col uterin.”
Specialiștii explică faptul că testele Babeș Papanicolau se pot face și gratuit, fiind decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Florian Nicula, chirurg oncolog: „Sunt femeile care plătesc în sistemul privat testul. Este posibilitatea de a face în unități de stat sau private teste Papanicolau pe contracte cu casa. Și a existat posibilitatea de a face prin programul de screening teste tot gratuite.”
Reprezentanții spitalului au transmis că nu știau despre activitatea medicului.
Alina Perneș, purtătorul de cuvânt al spitalului: „Nu au existat bilete de trimitere pentru aceste testări, prin urmare conducerea nu a avut de unde să știe despre efectuarea acestor, testele fiind predate direct la dna doctor.”
Mediul acuzat a primit o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare, pentru luare de mită și abuz în serviciu. Într-un alt dosar, cei patru medici ginecologi care au dat mită sunt și ei cercetați penal.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: spital, medic, mita, Salaj, papanicolau,
Dată publicare:
21-11-2023 17:28