Aeroportul Otopeni reintră în normalitate. Cât de multe curse s-au reluat până acum

08-09-2020 19:00


Cea mai mare poartă aeriană a țării revine încet la normal. Corturile de la aeroportul Otopeni vor fi desființate în această noapte, mașinile își pot lăsa pasagerii în fața aeroportului, iar restaurantele din terminal încep să se deschidă.

Pentru că s-au reluat doar jumătate din curse, responsabilii au închis o pistă, pentru modernizare.

Angajaţii aeroportului din Otopeni au început să monteze plăcuțele pentru locurile de parcare destinate persoanelor cu handicap. La noapte vor fi demontate corturile, iar parcarea din faţa terminalului Plecări va putea fi folosită peste trei zile.

Valentin Iordache, purtătorul de cuvânt aeroporturi Bucureşti: „Având în vedere şi comportamentul bun al pasagerilor constatat până acum, se renunţă la aşteptarea pasagerilor în corturi, avem în vedere şi sezonul rece şi confortul pasagerilor, faptul că traficul este scăzut".

Sunt cam 1500 de pasageri pe zi, cu 30% mai puţini faţă de anul trecut. Iar cursele sunt la jumătate faţă de septembrie 2019, cam 200 de aterizări şi decolări zilnice.

Pasagerii care vin cu maşina vor putea să coboare la uşa terminalului plecări.

Gardurile vor fi eliminate, iar maşinile vor putea să treacă prin faţa aeroportului, astfel încât pasagerii să coboare din autoturisme şi să intre direct în terminal. Exact ca înainte de pandemie. Atenţie, pe aeroport toate restricţiile rămân în vigoare. Este foarte important să purtaţi masca, iar la intrare se va măsura temperatura.

Şi autobuzele ajung de astăzi în imediata apropiere a aeroportului, la terminalul Sosiri, pentru că au avansat lucrările la linia de tren care vine de la Gara de Nord.

Pe aeroportul Otopeni, unele restaurante se deschid de mâine, altele funcţionează deja.

Şi, dacă tot au fost mai puţine curse, responsabilii s-au apucat de reparaţii şi au închis pista 2 pentru modernizări, pentru că este suficientă una singură.

Pista 2 a devenit faimoasă în lume după ce acum doi ani asfaltul cu o grosime de 5 milimetri de pe margine, îmbătrânit şi crăpat, a fost spulberat de puternicele motoare ale unui Boeing 747-400 al companiei EL - AL.

Reparaţiile ar putea fi gata până la începutul anului viitor.

Celelalte aeroporturi din ţară nu au avut corturi la intrare, însă şi acolo lucrurile încep să revină la normal. La Iaşi şi Cluj, de pildă, s-au deschis cafenelele şi sunt tot mai mulţi pasageri care aşteaptă în terminale. Nici aceste aeroporturi nu au renunţat la măsurile de siguranţă anti-Covid.

VIDEO PROTVPLUS.RO