Aer irespirabil la Brașov. Concentrație de trei ori mai mare decât limita admisă pentru hidrogen sulfurat. Anunțul primarului
Concentrații de hidrogen sulfurat care depășesc cu mult limita maximă admisă au fost descoperite în aer, la Brașov, de laboratorul mobil al Agenției pentru Protecția Mediului. Gazul este toxic și afectează sistemul respirator și cel nervos.
Autoritățile locale au motive să creadă că poluarea provine de la halda de gunoi a orașului dar reprezentanţii companiei susțin ca emanaţiile de aici se încadrează în limite normale.
Sute de braşoveni au reclamat în ultimele luni faptul că în oraș se simte un miros greu, de ouă clocite, iar locuitorii din unele cartiere s-au plâns că nu mai pot deschide geamurile.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Locatari: „Miroase urât, miroase a toaletă. Nu poți să deschizi geamul, nu poți să laşi o rufă la uscat, că îți miroase”
„Senzație de greață, de amețeli, vărsătură, scârbă. cum e să stai cu o mizerie de gunoi fermentat, miroase extraordinar de rău”
„Noi am trimis email-uri la 18 adrese de email, de fiecare dată când miroase, avem adresele şi le trimitem tot timpul. Trimitem, către Garda de Mediu, către Fin-eco, către primărie, către prefectura, către poliția locală, către APM, către DSP”, spun oamenii.
La cererea Primăriei, Agenţia pentru Protecţia Mediului a amplasat un laborator mobil în cartierul de unde au venit cele mai multe sesizări. În cinci din șapte zile de monitorizare, aparatele au înregistrat concentrații ridicate de hidrogen sulfurat. Chiar și de trei ori mai mari decât limita admisă.
Elena Bucur, purtătorul de cuvânt al Agenției pentru Protecția Mediului Brașov: „S-au înregistrat depășiri la hidrogenul sulfurat de 14 ori în intervalul de timp de măsurare. Cea mai mare depășire a fost de 45,40 față de 15, care este valoarea limită.”
Prefectura a anunțat că înfiinţează o comisie pentru stabilirea sursei de poluare, dar reprezentanții municipalității spun că, cel mai probabil, gazul provine de la depozitul de deşeuri aflat în apropierea orașului. Într-un comunicat, reprezentanţii companiei susțin că societatea face măsurători, dar acestea nu au indicat depăşiri ale limitelor de poluare.
„Societatea efectuează în permanență măsurătorile prevăzute de autorizația integrată de mediu, acestea neindicând, până în prezent, depășiri ale limitelor de poluare impuse de autorități” a transmis societatea care administrează groapa de gunoi.
La rândul lor, comisarii Gărzii de Mediu spun că, numai în acest an, au verificat de patru ori depozitul de deşeuri dar nu au găsit nimic în neregulă.
Cristina Vestemean, Garda de Mediu Brașov: „La ultimele controale nu am găsit neconformităţi. Acuma, în urma acestor sesizări, să vedem ce găsim. Deci controlul încă e deschis la ei.
Orice depășire și orice afectare a calității aerului are efecte asupra sănătății.”
Hidrogenul sulfurat apare în procesul de putrefacție a materiei organice. Gazul afectează căile respiratorii şi este dăunător pentru sistemul nervos. Oamenii sunt decişi să dea în judecată instituţiile de control ale statului care nu au reuşit până acum să identifice și să elimine sursa de poluare.
Localnic: „Putem să trecem ușor peste ideea că mă deranjează la nas, dar trebuie să înţelegem că, de fapt este un gaz toxic. Este un gaz toxic cunoscut, studiat, sunt rapoarte naţionale, toată lumea ştie ce este hidrogenul sulfurat.”
Allen Coliban. primarul municipiului Brașov: „Luăm în calcul să ne alăturăm demersurilor - inclusiv în instanță - făcute de cetățeni, ca intervenienți în procesele împotriva autorităților statului român care nu au făcut ceea ce trebuiau să facă în toți acești ani.”
Halda de gunoi de lângă Braşov a fost înfiinţată în 2004, iar aici sunt aduse deşeuri din întreg judeţul. Compania care o administrează are obligaţia să ardă gazul emanat de deşeurile în descompunere.