Problemele scoase la lumină de tragedia din Timișoara. Părerile psihologilor criminaliști
Gest şocant şi în acelaşi timp de neînţeles al unei educatoare din Timişoara. Femeia şi-a ucis marţi seară fiica de doar 4 ani, apoi a încercat să îşi ia viaţa.
Tragedia scoate la lumină şi o problemă complicată a sistemului de învăţământ de la noi. Evaluarea psihologică pentru cadrele didactice este obligatorie, însă doar una specială, psihiatrică, făcută la cererea unui medic, poate scoate la iveală problemele grave, cu care se pot confrunta unii dascăli.
Atenţie, urmează detalii care vă pot afecta emoţional!
Aparent tăcută şi cu o fire calmă, educatoarea de 39 de ani şi-a ucis în baie fetiţa de 4 ani. Străbunica fetei - în vârstă de 84 de ani - care se afla în locuinţă nu a auzit nimic. Soţul suspectei era la serviciu şi nu a bănuit o clipă că partenera lui ar fi capabilă de crimă.
Fetiţa de patru ani a fost găsită decedată, înecată în cada de la baie şi cu venele de la mâini tăiate. Femeia a încercat să se sinucidă ingerând o substanță toxică.
Vecină: "A fost ceva de moment, s-a declanşat ceva în capul ei."
Felul în care femeia s-a purtat după ce şi-a omorât copila i-a şocat pe anchetatori. Ea a sunat la 112 abia când a văzut că cea mică nu mai respira, însă nu a deschis uşa când au sosit echipajele de urgenţă. Poliţiştii au fost nevoiţi să forţeze intrarea.
Anchetatorii au vrut să stea de vorbă cu educatoarea, dar nu au reuşit pentru că i s-a făcut rău. Ea a fost internată în spital, apoi a fost reţinută pentru 24 de ore.
Între timp, anchetatorii au aflat că femeia îşi luase concediu în urmă cu trei săptămâni. Atunci le-a spus superiorilor că îşi cauta un alt serviciu pentru că nu mai suporta să facă naveta.
Pentru că există posibilitatea ca educatoarea să fi luat droguri, medicii i-au făcut mai multe analize, dar rezultatele nu au ajuns încă la procurori.
Investigatorii iau în calcul şi ipoteza că femeia să fi comis crima pentru a se răzbuna pe soţ. Apropiaţii susţin că în ultima vreme cei doi se certau frecvent.
Liciu Chesnoiu, psiholog criminalist: "Eu cred că ea a dorit să se răzbune pe soţul ei şi l-a lovit unde îl doare cel mai tare - în copilul acesta. Totul a fost într-o furie oarbă, o nebunie de genul acesta care nu are nicio logica în lumea noastră reală şi acum cel mai nepăstuit este soţul care îşi dă seama că nu a făcut tot ce trebuia să facă."
Specialiştii îi vor face o expertiză psihiatrică educatoarei pentru a stabili dacă a avut discernământ în momentul în care a comis crima.
Reacția MEN: Personalul didactic este testat anual din punct de vedere medical şi psihologic
Personalul didactic din unităţile de învăţământ este testat anual din punct de vedere medical şi psihologic, a precizat Ministerul Educaţiei Naţionale într-un comunicat remis presei.
"Obligativitatea acestor teste este dată de prevederile HG nr. 1169/2011 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor, respectiv prevederile Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011", se arată în comunicat.
Astfel, MEN afirmă că unităţile de învăţământ trebuie să încheie contracte de servicii de specialitate pentru medicina muncii, în vederea testării periodice anuale a angajaţilor din fiecare unitate de învăţământ.
"Reprezentanţii firmei furnizoare de servicii medicale folosesc în cadrul evaluării de medicină a muncii două tipuri de analize/investigaţii: analize medicale generale şi teste psihologice aplicate de către o persoană specializată. La indicaţia medicului de medicina muncii, personalul didactic din instituţiile de învăţământ poate fi supus şi unui examen psihiatric, potrivit HG nr. 1169/2011 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor", afirmă aceeaşi sursă.
Totodată, art. 233 alin. (2) din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 prevede următoarele: "Din categoria personalului didactic pot face parte persoanele care îndeplinesc condiţiile de studii prevăzute de lege, care au capacitatea de exercitare deplină a drepturilor, o conduită morală conformă deontologiei profesionale şi sunt apte din punct de vedere medical şi psihologic pentru îndeplinirea funcţiei".
MEN susţine că, potrivit prevederilor legale aplicabile, încadrarea şi menţinerea într-o funcţie didactică sau didactică auxiliară, precum şi într-o funcţie de conducere, de îndrumare şi de control sunt condiţionate de prezentarea unui certificat medical.
"Potrivit art. 234, alin. (4) din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, în situaţii de inaptitudine profesională de natură psihocomportamentală, conducerea unităţii sau a instituţiei de învăţământ poate solicita, cu acordul consiliului de administraţie, un nou examen medical complet. Aceeaşi prevedere se aplică, în mod similar, funcţiilor de conducere, de îndrumare şi de control, precum şi personalului din unităţile conexe învăţământului", susţine sursa citată.
O educatoare în vârstă de 39 de ani, care preda în comuna Pişchia, este urmărită penal de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş, femeia fiind suspectată că şi-a ucis fetiţa de patru ani, prin înecare în cadă. Educatoarea a ajuns, miercuri, în arestul Poliţiei Timiş, pentru 24 de ore, iar joi ar putea fi prezentată magistraţilor cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!