Adevărul din centrele de plasament: Mii de copii sunt sedaţi, deși nu au dizabilități
Mii de copii din centrele de plasament sunt sedaţi, deşi nu au dizabilităţi mintale. Primesc medicamente anti-psihotice şi anti-convulsive, pentru că îngrijitorii susţin că nu-i mai pot stăpâni.
Duminică, de la ora 18.00, la "România, te iubesc!" vă prezentăm dezvăluiri ale oamenilor din sistem şi, mai ales, îi ascultăm pe copiii abandonaţi. Pentru că, în definitiv, de asta au nevoie.
Imaginea cosmetizată a sistemului de protecţie a copilului ne arată prunci veseli care decupează și fac felicitari de ziua mamei inexistente in viata lor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dar viaţa lor nu e ceea ce li se prezintă vizitatorilor când intră în aceste case uriaşe. În spatele zâmbetelor se ascunde povestea nespusă a mii de copii puşi pe tratament psihiatric deşi n-au boli psihice.
Angajat: "Intri fără pastile și ieși cu pastile. Mai mult te tâmpesc. Îi trage la somn. Ia pastila și în jumătate de oră spun: mi-e somn, lasă-mă în pace".
Oficial, un copil din trei e sedat în centre. Neoficial, specialiştii care lucrează cu ei vorbesc de două treimi. Copii care iau cockteiluri cu patru, cinci sau chiar şase pastile psihotrope sau neuroleptice ca să fie cuminţi. Să se liniştească.
Bogdan Simion, preşedintele Fundaţiei Sera: "În anii 90 vedeaţi copii legaţi de pat, se numește, în termeni tehnici, contenționare fizică. Treptat, am devenit mai umani şi acum îi contenționăm medicamentos, adică le dăm neuroleptice, anticonvulsive, aşa încât să fie mai liniştiţi".
Sunt 5700 de copii pe tratament, în scripte. În realitate, nu le ştie nimeni numărul. Ca să înţelegem cum ajung aceşti copii să fie sedaţi cu bună ştiinţă am plecat prin centrele din ţară. În toate am găsit copii tranchilizaţi, deşi cei mai mulţi n-aveau dizabilităţi mentale.
Reporter: - Știi cum se numesc medicamentele pe care le iei?
Copil: Deparkine (antiepileptic), Romparkine (neuroleptic) şi Rispen (antipsihotic). Mă adorm în timpul orei (la școală) și se ia lumea de mine că de ce dorm.
Reporter: Și tu ce iei?
Adolescentă: Carbamazepină (tranchilizant), Rispen și Levo (antipsihotic)
Reporter: Și după cum te simţi?
Adolescenta: Mă simt adormită.
Adolescent: Iau Triapidal (antipsihotic) și Rispen.
Reporter: Dar de ce le iei?
Adolescent: Dacă așa zice, eu îl iau.
Reporter: Pe tratament neuroleptic câţi sunt?
Angajat. Doar unu nu am. În rest, toți. Se mai liniștesc.
Gabriel Diaconu, medic psihiatru: "Mii de copii care sunt lobotomizați chimic şi prin asta li se încalcă drepturi, iar statul român se face vinovat de un lent dar inexorabil genocid al acestor copii".
Martor: "Dormim tot timpul. Ne dă pastile, ne trezim, mâncăm, dormim, ne trezim, ne dă să desenăm, să nu mai faceţi prostii".
Martor: "Ne dau niște pastile, ne culcăm și dormim până dimineața. Apoi iar ne luăm o tură de somn după ce mâncăm".
La "România, te iubesc!" vorbim despre acest femonem şi venim cu soluţii. Mergem la autorităţi, la medici şi ascultam copiii puşi pe tratament psihiatric, deşi n-au dizabilităţi mintale.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!