Avertismentul unui fost neo-nazist după masacrul din Noua Zeelandă
Suspectul atentatului din Noua Zeelandă a fost dus în faţa judecătorilor şi acuzat de crimă. Deocamdată, autorităţile consideră că au de-a face cu un singur agresor.
Toate armele pe care le-a folosit în masacru au fost cumpărate legal. Şefa guvernului neo-zeelandez a anunţat că printre victime sunt şi copilaşi de 4 şi chiar 2 ani.
În faţa instanţei, militantul de extremă-dreaptă Brenton Tarrant a ascultat impasibil acuzaţiile. Nu a vorbit, însă a schițat un simbol rasist cu mâinile încătuşate.
Născut în oraşul Grafton din statul australian New South Wales, Tarrant locuia în oraşul Dunedin, situat la 360 de kilometri de Christchurch.
Premierul Jacinda Ardern s-a întâlnit sâmbătă cu reprezentanţi ai comunităţii musulmane din Christchurch. Ea a ţinut să salute curajul celor doi ofiţeri de poliţie care l-au capturat pe suspect la 36 de minute de la declanşarea carnagiului.
Mike Bush, comisar poliție: ”Individul nu era dornic să se lase prins. A opus rezistenţă arestării. Şi nu doar că avea dipozitive explozive în maşină, dar mai avea şi alte arme în vehicul.”
De curaj admirabil au dat dovadă şi oameni obişnuiţi. De pildă un bărbat, care i-a ieşit în cale atacatorului când acesta a ajuns la moscheea Al Masjid, a doua ţintă a planului său.
Abdul Aziz, supraviețuitor: ”Când a fugit către maşină să-şi mai ia arme, m-a văzut că-l urmăresc cu arma îndreptată spre el. A sărit în maşină şi atunci eu mi-am aruncat pur şi simplu arma spre el ca pe o săgeată, i-am spart geamul, a demarat şi eu m-am ţinut după el.”
În timp ce localniciii se reculeg tulburaţi la locul masacrului, un senator australian de extremă dreaptă a stârnit scandal după ce a pus masacrul pe seama "programului de imigraţie care le-a permis fanaticilor musulmani să se stabilească în Noua Zeelandă''.
Fraser Anning, senator australian: ”S-a întâmplat o tragedie, dar până la urmă lumea va înţelege că se ajunge la aşa ceva când oamenii ajung să fie atacaţi în propriile ţări.”
Într-o conferinţă de presă desfăşurată ulterior, la Melbourne, un tânăr protestatar i-a spart un ou în cap senatorului. Acesta a ripostat instantaneu lovindu-l de mai multe ori cu pumnii, înainte de a fi oprit de un agent de securitate.
Fără a stârni reacţii la fel de violente, şi declaraţia preşedintelui Trump a avut reverberaţii profunde:
Reporter: Putem vorbi de o recrudescenţă a naţionalismului alb astăzi în lume?
Trump: Nu sunt de acord cu asta. Cred că e vorba de un grup restrâns de oameni, indivizi cu probleme foarte serioase.
Liderul american s-a ales cu întrebarea respectivă în contextul în care, în manifestul sau extremist, australianul Brenton Tarrant l-a definit pe Donald Trump drept "un simbol reînnoit al identităţii albe şi al scopurilor comune".
Christian Picciolini, fost neo-nazist: ”Mă străduiesc să cred că el chiar e convins că naţionaliştii albi nu reprezintă o bună parte a celor care l-au votat.”
Christian Picciolini vorbeşte din perspectiva unui om avizat. A fost el însuşi membru al unei grupări neo-naziste. Acum "pocăit", înţelege lucurile din interior:
Christian Picciolini, fost neo-nazist: ”Internetul a devenit un fel de bufet debordând de ură. Şi e deschis 24 de ore din 24! Pe când aveam eu 14 ani cineva trebuia să mă întâlnească personal ca să mă recruteze. Acum oamenii se pot servi zi şi noapte din mesajele de pe forumuri. Cei care racolează intră chiar şi pe forumuri considerate sigure: cele pentru depresivi ori autişti şi găsesc acolo o droaie de copii şi tineri vulnerabili.”
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: victime, atac, teroristi, noua zeelanda, Brenton Tarrant, christchurch,
Dată publicare:
16-03-2019 18:14