Transportatorii denunță transportul ilegal de persoane și bunuri în România. Ce cer Guvernului

29-05-2019 11:01


uber, bolt, clever, aplicatii, reglementari,

Federaţia Operatorilor Români de Transport cere Guvernului legi care să reglementeze transportul ilegal de persoane şi bunuri realizat zilnic cu mașini deținute de persoane fizice, acuzând Uber că a indus în eroare autoritățile.

FORT a transmis, miercuri, o scrisoare deschisă premierului Viorica Dăncilă, ministrului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, şi ministrului de Interne, Carmen Dan, în care reclamă transportul ilegal de persoane şi bunuri realizat zilnic cu mii de maşini deţinute de persoane fizice din ţară.

Transportatorii susţin că maşinile au o stare tehnică deplorabilă, iar şoferii acestora conduc zeci de ore, punând în pericol zeci de vieţi. FORT solicită de urgenţă o întâlnire pentru a se găsi soluţii la această problemă semnalată de mai mul timp.

”Prin prezenţa, Federaţia Operatorilor Români de Transport îşi exprimă profundă indignare şi nemulţumire faţă de lipsa de preocupare a Guvernului în raport cu fenomenul transportului ilegal şi ilicit de călători în trafic internaţional şi naţional/judeţean, desfăşurat nestingherit, de ani de zile de către persoane fizice/juridice posesoare de autoturisme de capacitate sub 9 locuri, ce utilizează suplimentar atât platforme de tractare auto cât şi remorci pentru transportul coletelor, fără a deţine documente legale care să permită desfăşurarea unei astfel de activităţi”, se arată în scrisoare.

 

FORT: Afacerile” la negru beneficiază de protecţia autorităţilor

 

Transportatorii susţin că ar trebui să existe o preocupare permanentă a Poliţiei Rutiere, Poliţiei de Frontieră şi ANAF pentru combaterea transportului ilegal.

”Mii de autoturisme din toate judeţele ţării, aflate în posesia unor persoane fizice, sunt utilizate zilnic pentru a efectua transport contracost ilegal de persoane şi bunuri atât în trafic judeţean cât şi în întreagă Europa. ”Afacerile” la negru beneficiază de întreagă protecţie a autorităţilor care refuză să utilizeze prevederile legale pentru combaterea fenomenului ce aduce prejudicii uriaşe atât bugetului de stat cât şi operatorilor de transport cu activitate legală”, au mai transmis transportatorii.

Aceştia au ataşat scrisorii deschise anunţuri postate pe site-uri publice de către persoane fizice care fac transport de marfă şi persoane.

 

”Este total de neconceput că ansamblurile de vehicule de tipul celor pe care le transmitem în imaginile ataşate să fie de ani de zile invizibile pentru autorităţi în condiţiile în care chiar şi promovarea “prestaţiilor” ilegale se face direct on line. Starea tehnică a autoturismelor utilizate în cadrul activităţii ilegale este, de cele mai multe ori, total necorespunzătoare, unele nefiind nici măcar înmatriculate în ţară noastră în timp ce şoferii “de ocazie” conduc fără oprire mii de kilometri, punând astfel în pericol atât viaţă lor, a pasagerilor cât şi a celorlalţi participanţi la trafic”, se mai arată în documentul transmis de FORT.

 

Ce vor transportatorii

 

Transportatorii au transmis cinci întrebări:

1. Este cunoscut acest fenomen şi dacă da, care sunt directivele trasate instituţiilor ce trebuie să abordeze serios fenomenul ?

2. Există la nivelul Poliţiei Rutiere o statistică raportată evenimentelor tragice generate de aceste activităţi ilegale ?

3. De ce nu se prezintă opiniei publice adevărul despre pericolul la care sunt expuşi pasagerii curselor ilegale şi nici adevăratul motiv al eliminării sintagmei “în mod repetat” ?

4. Există o preocupare serioasă la nivel guvernamental pentru combaterea activităţii ilicite din domeniul transporturilor ?

5. Ce se întâmplă cu taxa de prima înmatriculare în raport cu aplicarea principiului “poluatorul plăteşte” şi de ce România a scăpat de sub control fenomenul importului de autoturisme uzate şi necorespunzătoare din punct de vedere tehnic, devenind cu adevărat “cimitirul” de maşini al Europei ?

”Considerăm că se impune o analiză serioasă asupra fenomenului în cauza respectiv aplicarea unor măsuri urgenţe şi de aceea va solicităm o întâlnire în perioada următoare, în urmă căreia să se stabilească direcţia de urmat”, au mai transmis transportatorii.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: News.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO