Acord cu Guvernul. Ce reguli noi vor trebui să respecte șoferii de Uber, Bolt și Clever

Ultima actualizare: 23-05-2019 19:16

Firmele de taximetrie alternativă au ajuns la un acord cu Guvernul, iar premierul a anunţat că în şedinţa de săptămâna viitoare va adopta o ordonanţă care să reglementeze şi în România aceste platformele de transport.

Potrivit reprezentanţilor aplicaţiilor Uber, Bolt şi Clever, autorităţile ar fi de acord ca maşinile autorizate pentru transport persoane să aibă o vechime de până la 15 ani. Noile reguli vor obliga toţi şoferii care vor să facă această activitate să-și ia atestat de profesionişti şi casă de marcat pentru plăţile în numerar.

După mai bine de o lună de negocieri cu autorităţile şi o săptămână de la înăsprirea pedepselor pentru şoferii care transportă persoane la comanda prin aplicaţiile Uber, Bolt şi Clever, premierul a anunţat că va reglementa acest serviciu.

Viorica Dăncilă, premier: "Astăzi proiectul de ordonanţă de urgenţă referitor la acest subiect va fi pus în consultare publică, urmând ca săptămâna viitoare să adoptăm soluţiile convenite. "

Guvernul a acceptat o parte din condiţiile cerute de companiile care au aceste aplicaţii: adică maşinile să nu fie mai vechi de 15 ani, să treacă pe la Autoritatea Rutieră pentru autorizare şi să poată fi înscrise în aplicaţii şi pe baza unor contracte de comodat, nu numai de leasing sau de proprietate. Aplicaţiile vor fi în schimb autorizate de ministerul comunicaţiilor şi vor plăti taxe în funcţie de numărul de maşini înscrise.

Şoferii vor fi obligaţi şi ei să îşi facă o firmă sau acreditare de persoană fizică autorizată, să aibă atestat de conducător profesionist şi casa de marcat pentru plăţile în numerar, aşa cum au taximetrişti.

Cătălin Codreanu, preşedinte Asociaţia pentru Economie Digitală: "Suntem la punctul la care trebuia să fim acum 30 de zile de fapt, pentru că situaţia asta nu schimbă cu nimic ceea ce se întâmplă în trafic. În continuare doar unul din doi şoferi ai celor 3 aplicaţii ies în trafic, timpii de aşteptare sunt la fel de mari."

Din cei 22.000 de şoferi parteneri, aproape 10.000 au lucrat zilele acestea. Timpul de aşteptare a crescut de 4-5 ori faţă de săptămâna trecută. Preţurile s-au triplat, au spus reprezentanţii companiilor. Dacă ar reglementa acest domeniu, România ar deveni a 19-a ţară europeană care ar permite funcţionarea şi autorizarea platformelor de ride-sharing sau e-hailing, alternative la taximetria clasică.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO